Jelenlegi hely

Gyakorlati tudnivalók az idei FerIza-val kapcsolatosan

A zarándoklat ideje: július 28. (kedd) – augusztus 2. (vasárnap)

Útvonal: Lázárfalva-Csíksomlyó (a Csíki-havasok gerincén)

Találkozás:

– július 28-án, kedden 18 órakor, Lázárfalván (Lazaresti) a Római-Katolikus Plébánián, tehát itt (a Google maps-on)

                      – aki szentmisén szeretne részt venni, annak 19,00-kor a plébániatemplomban lesz lehetősége

Utazás:

Lázárfalva ebben a napszakban – megközelíthető:

   • Csíkszeredából a 12,30; 14,20; 16,00 vagy esetleg a 19,30-kor induló autóbuszjáratokkal. A leszálláskor a Plébánia után kell érdeklődni (ezt – minden bizonnyal – mindenki tudja a faluban, tehát bárkit megkérdezhettek)

   • Más alternatívák:

    • Csíkszeredából 14,02 vagy 16,11-kor induló vonattal Újtusnádig (Tusnad Sat), s onnan gyalog Lázárfalváig (kb. 4 km, tehát mint Csíkszeredában a vonatállomástól a Kegytemplomig). Itt található a gyalogos útvonal a Google térképén … érdemes csoportban jönni, mert istállók előtt is vezet el az út, s ott kutyák is lehetnek

    • Brassó felől pedig az onnan 12,19 vagy 17,28-kor induló vonattal, szintén Újtusnádig, ahonnan lehet ismét gyalogolva lehet bemelegíteni egy kicsit a következő napokra.

    • esetleg még szóba jöhetnek olyan autóbuszjáratok, amelyek Csíkszeredából indulnak Tusnádfürdő vagy a Kászonok irányába (ezekről vagy Csíkkozmáson vagy pedig Nagytusnádon kell leszállni, s onnan néhány km-es gyaloglással meg lehet érkezni Lázárfalvára)

    • légi és vízi megközelíthetőségről nincs tudomásunk

Étkezés:

az előző zarándoklatokhoz hasonlóan, hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: szerda reggeltől péntek ebédig (kedd este Lázárfalván, majd péntek estétől Csíksomlyón közös lesz az étkezés, arról majd a ferences testvérek gondoskodnak)

Szállás:

kedd este: Lázárfalván, a Plébánia udvarán (tehát már itt is szükség lehet a sátorra)

szerda és csütörtök este: sátor (előző évekhez hasonlóan idén is külön fiú és külön lány sátrak lesznek, esetleg külön családos sátrak – ez utóbbihoz ne felejtsd otthon a házassági igazolvány hitelesített másolatát ;-) )

 • péntek estétől: Csíksomlyón, a ferences kolostor melletti vendégház, illetve a „nyomda” épületében … szükség esetén sátorban.

Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit hozzál magaddal?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod is, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s első este megpróbáljuk beküldeni Csíksomlyóra … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet).

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mivel idén elég sok olyan rész lesz, ahol nem lesz erdő, ezért mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni”, illetve esőköpenyre is szükség lehet; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Mivel forrás sem túl gyakran van ezen az útvonalon, ezért nagyon fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni.

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert másképp nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal valami melegebb ruhát is. A szombat esti bulis cuccodat nyugodtan otthon hagyhatod, erre biztos nem lesz szükséged ezekben a napokban …

 • Ami a lábbelit illeti: érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád). Jó, ha a hátizsákod olyan, hogy bele tudsz pakolni mindent, s nem kell kívülről mindenféle improvizációval felaggatnod rá különböző cuccaidat: az ilyen megoldás egyrészt a szállítást nehezíti meg, másrészt pedig könnyen elveszhetnek ezek a „lógó” dolgaid ;-)

 • A mobilodat, az mp3-4-5 stb. lejátszódat, a cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”, s ha mégsem, akkor a zsákod mélyére rejtheted: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil)

 • a nem magyar anyanyelvűek jó, hogyha betesznek egy URH-vételre alkalmas rádiót/telefont (elmélkedésekhez, előadásokhoz megpróbáljuk a fordítást megoldani)

  Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Lázárfalvára való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő időben még megpróbálunk választ adni.

 

További jó készülődést!

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer