Jelenlegi hely

Meghívó

Sajat címkek: 

Kedves Fiatal Testvérem!

A béke, a békesség olyan fogalmak, amelyre szíve mélyén minden ember áhítozik. Ennek ellenére - akárcsak az elmúlt egy év távoli vagy közelebbi eseményeit nézzük - az ember mindent megtesz annak érdekében, hogy ebből a vágyából minél kevesebb valósuljon meg, minél kevesebb legyen a békesség saját életében, közvetlen környezetében, a világban. Furcsák vagyunk: békére vágyunk, s mégis gondolatainkkal, szavainkkal, tetteinkkel gyakran a békétlenséget szítjuk, a gyűlöletet tápláljuk. Így van ez napjainkban, s így volt ez évszázadokkal ezelőtt is.

Lassan már nyolcszáz éve annak, hogy Assisi Szent Ferenc Végrendeletében, amelyben összefoglalja mindazt, amit a saját maga és testvérei számára fontosnak tart, leírja: "Az Úr nyilatkoztatta ki nekem, hogy ezt a köszöntést használjuk: Az Úr adjon neked békességet!". Egy olyan korban, amikor - nem kell nagyon elmélyülten tanulmányozzuk a történelemkönyveket azért, hogy tudjuk, hogy - a béke eléggé ritkán látott vendég volt, Ferenc isteni kinyilatkoztatásként éli meg azt a belső felszólítást, hogy köszöntésében kívánja embertársai számára a békességet. Ferenc nemcsak a maga számára tartotta fontosnak a békét, hanem kortársai számára, korának társadalma számára, minden ember számára is. S ezért nemcsak kívánja ezt, hanem tesz is érte: kibékíti egymással szülővárosa püspökét és világi vezetőjét (podesztáját); fáradságot nem kímélve, elmegy a Szentföldre, hogy a békét művelje a szembenálló felek között stb.

Mi is áhítozunk a békére: szeretnénk, ha béke volna szívünkben, családjainkban, népünk körében, a világban. De ezt oly ritkán merjük kívánni egymás számára, s talán még ritkábban merünk tenni is érte valamit. Pedig a békesség csak akkor lesz jelen a környezetünkben, bennünk, ha mi is teszünk legalább néhány lépést érte.

Ezért, ha már betöltötted a 15. évet, s érzel magadban erőt arra, hogy hátizsákkal a hátadon három nap alatt velünk gyalogolj kb. 50 km-t, akkor szeretettel meghívunk téged is július 29. és augusztus 3. között, az erdélyi ferences testvérek szervezésében sorrakerülő II. Ferences Ifjúsági Zarándoklatra, melynek mottója "Uram, tégy engem békéd eszközévé". Az úton, amely Gyimesfelsőlokról Csíksomlyóra vezet, a Csíki-havasok gerincét követve szeretnénk, hogy Szent Ferenc szellemében egymással megismerkedve, egymást segítve, együtt imádkozva közösen tegyünk néhány lépést Feléje is, Aki minden békesség forrása s Aki számunkra, s általunk talán mások számára is megadhatja a hőn áhított békét.

Szeretnénk, ha a természetben eltöltött Zarándoklatunk végén nemcsak el tudnánk mondani, de mindennapjainkban meg is tudnánk élni azt imádságot, amelyet sokan Assisi Szent Ferencnek tulajdonítanak:


        Uram,
        tégy engem békéd eszközévé.
        Ahol gyűlölet van, hadd hozzak szeretetet,
        ahol rossz, megbocsátást,
        ahol viszály, oda egyetértést,
        ahol tévedés, oda igazságot,
        ahol kétely, oda hitet,
        ahol kétségbeesés, oda reményt,
        ahol sötétség, oda világosságot,
        ahol bánat, oda örömöt!
        Uram, add, hogy ne vigasztalódást keressek, hanem vigasztaljak,
        ne megértést óhajtsak, hanem megértsek,
        ne szeretetre vágyjak, hanem szeressek,
        mert csak másoknak adva kapunk,
        megbocsátva bocsánatot nyerünk.
        Halálunkkal örök életre ébredünk.
        Ámen.

Részvételi szándékodat - legkésőbb június 30-ig - a következő testvéreknél jelezheted:
fr. Szabolcs, frszabolcs@freemail.hu
fr. Róbert, 540202 Târgu Mureş, Str. Libertăţii nr. 108, Tel/Fax: 0265/265681

Náluk a részletek után is érdeklődhetsz, illetve a www.zarandoklat.freeweb.hu internetes oldalon is tájékozódhatsz.


Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer