Ferences zarándoklat és ifjúsági találkozó

Jövőre lesz a ferences rend alapításának 800. évfordulója. Erre az alkalomra próbálta felkészíteni a fiatalokat az a Kárpát-medencei Ferences Ifjúsági Találkozó, amely tegnap ért véget Csíksomlyón. A találkozót egy zarándoklat előzte meg, amelyet idén hatodik alkalommal szerveztek. Mindkét rendezvényről a szervező, Szabolcs testvér számolt be lapunknak.

A fiatal ferences szerzetes elmondta, hogy az ifjúsági zarándoklat Gyimesfelsőlokról indult, és három napig a Csíki-havasok gerincén végiggyalogolva a természetben próbáltak Szent Ferencnek a hálaadásra vonatkozó gondolataival megismerkedni, illetve az ő ösztönzéséből saját életük számára is példát meríteni. – Azt hiszem, hogy a több mint 80 résztvevő számára ez a néhány nap segített egy picit megérteni abból, hogy mi a hálaadás, mi az, amit a jó Istentől kaptunk, és reméljük, hogy tanultunk is valamit abból, hogy mindezt hogyan tudjuk visszaadni az Úrnak akár szavainkkal, akár tetteinkkel, nemcsak ebben a néhány napban, hanem életünk következő időszakában is – mondta Szabolcs testvér.

A pénteken kezdődött ifjúsági találkozót, ami a zarándoklattól független rendezvény volt, Kárpát-medencei méretekben szerették volna megrendezni, ám ez csak részben sikerült: az erdélyieken kívül Magyarországról érkeztek résztvevők, a vajdaságiak vízumproblémák miatt nem tudtak részt venni, Felvidéken pedig búcsús időszak van, emiatt az ottaniak számára az időpont kiválasztása nem volt szerencsés. A találkozó három napja alatt végül is mintegy 120 résztvevő volt jelen. Ők a ferences lelkiségnek, Szent Ferenc tetteinek a Kárpát-medencére gyakorolt hatását vizsgálták. Az első napot a múltnak szentelték, egyrészt az előadásokkal, másrészt a csoportos foglalkozásokkal. Szent Ferenc követőinek az itteni alkotásait keresték a rendházban, illetve a múzeumban, ahol megtekintették a ferences vonatkozású kiállítást. Szombaton a ferences lelkiségnek a jelenben és ebben a földrajzi környezetben kifejtett tevékenységét próbálták megismerni az előadások által, majd a kisebb csoportokban a ferences világi rendiek mondták el, a világban hogyan tudják megélni ezt a lelkiséget, az udvarhelyi mallersdorfi ferences nővérek bemutatták, tevékenységükben, működésükben, életükben ők hogyan valósítják meg a ferences eszményt, az árkoson lévő ferences nővérek pedig szintén saját életformájukat próbálták bemutatni. – Az első rend életéről a kérdéseknek, érdeklődésnek megfelelően ismertettük, hogy az evangélium megélésére irányuló nyolcszáz éves életforma hogyan van jelen napjainkban – mondta Szabolcs testvér.

A találkozó utolsó napját a jövőnek szánták. Jakubinyi György érsek a tegnapi szentmisében az Oltári Szentségről beszélt, az elbocsátó liturgiában pedig arról volt szó, hogy a múltból, illetve a jelenből kiindulva mindazt, amit értéknek tartanak, vigyék tovább.

Takács Éva
Hargita Népe

Sajat címkek: