Élőbbé vált Szent Ferenc alakja

Élőbbé vált Szent Ferenc alakjaNégy napon keresztül ismerkedhettek a fiatalok a ferences rendiek életformájával, az általuk képviselt értékekkel.

A Kárpát-medencei Ferences Ifjúsági Találkozó egyik hozadéka, a szervezôk szerint, hogy közelebbivé, élôbbé vált Szent Ferenc alakja. A rend jövôben ünnepli megalakulásának 800. jubileumát, így a találkozó az évfordulóra való készülôdés jegyében zajlott.

„A négynapos tábor alatt azokat az értékeket szerettük volna közelebb hozni magunkhoz, amelyek Szent Ferenc szellemiségéből fakadóan, szerintünk, ferencesek szerint nagyon termékeny módon megjelentek Erdélyben, a Kárpát-medencében” – fogalmazott lapunknak a múlt hétvégén lezajlott eseménnyel kapcsolatban Orbán Szabolcs atya. Mint mondta, az említett cél megvalósításában az első lépés a múltnak a feltérképezése volt, azaz azt szerették volna számba venni, tudatosítani, megismerni, hogy ez a lelkiség a Kárpát-medencében milyen értékeket teremtett. Nemcsak lelki téren, hanem kulturális, társadalmi szinten is. Az érdeklődők egyrészt az egyházzene kincseivel ismerkedhettek meg, ugyanakkor a csíksomlyói nyomda gazdag örökségének egy részét őrző Csíki Székely Múzeumot is meglátogathatták a fiatalok.
Második lépésként a jelenre fókuszáltak a találkozón részt­vevők, ezzel kapcsolatban a ferences lelkiségnek a jelenéről, aktualitásáról, a mai ábrázolásairól hangzott el egy előadás, amelyet gyakorlatiasabb tevékenység követett. Ennek során a ferences világi rendhez tartozó csoport, két nővérközösség, illetve a férfi rend néhány tagja nyújtott ízelítőt abból, hogyan élik meg a lelkiséget munkájukban, életükben.
A találkozó során keresztutat is végeztek a fiatalok, emellett kézműves foglalkozásra is sor került, faragva vagy éppen agyagba, üvegbe formálva jelentek meg a ferences motívumok. „Hiszem, hogy akik részt vettek a találkozón, azok számára közelebb került a ferences lelkiség. Egyeseknek volt már előképzettségük ilyen szempontból, de voltak olyanok, akik teljesen újként kerültek ebbe bele, és azt hiszem, számukra is élőbbé vált Szent Ferenc alakja” – értékelt Orbán Szabolcs atya.

Rédai Botond

Sajat címkek: