Tizennyolcadik nap - avagy záporoznak a javaslatok

 

A mai nap olyan túl sok eseményéről nem számolhatok be. Egy olyan átlagos káptalani napnak mondható …
 
Reggel a „szokásos” program: zsolozsma, szentmise, reggeli … egy kis szabad idő az első plénum kezdetéig. Eközben lehetett nézegetni azt a könyvet, aminek a tegnap volt a bemutatója. Mindenki nagy csodálkozására minden káptalani résztvevő kapott belőle egy példányt (tekintve a könyv tekintélyes méreteire bizony nem kis dologról van szó). Amúgy elég sok könyv, brosúra stb. megjelenik az asztali tájékoztaton, legtöbbjéből annyi példány, hogy mindenkinek jusson. Végülis belegondolva, ha valaki el akar valamit juttatni a Rend minden részébe, akkor ennél jobb alkalom nem nagyon van.
 
Az első ülésszak előtti ima ma egy pakisztáni nem tudom milyen nyelven lévő ének volt (a tegnap tegnapelőtt egy szuahéli ének volt a sláger – ilyen még nem volt, hogy egy ének két nap is legyen, de annak elég nagy volt a népszerűsége, úgyhogy …). Aztán el is kezdődött az eléggé unalmas munka: a tegnapról elmarad bizottságok ismertették az általuk összeállított javaslatokat (mára főleg a missziós kérdések, illetve az anyagi ügyek maradtak), illetve ezekhez lehetett tisztázó kérdéseket feltenni (habár nem volt olyan nagy gyúródás, azért egy-két kérdés elhangzott). Az egyik leglényegesebb kérdés – s kérdés egyáltalán, hogy átmegy-e majd a szavazáson – az a Kúriára befizetendő „adók”-ra vonatkozik: eddig – ha jól értettem – akkor a tanulmányi alapra önkéntesen lehetett hozzájárulni, az evangelizációs tevékenységek támogatására pedig a provinciák az evangelizációs célú bevételeik 6 %-át kellett beküldjék. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem nagyon működött, ezért egy olyan javaslat látott napvilágot – a gazdasági bizottság részéről – hogy töröljék el ezeket befizetéseket, s helyettük a Kúria határozza meg, hogy az egyes sávoknak megfelelően ki, mennyit kell befizessen. Nohát … ezzel szemben azért volt morgás … úgy látszik, hogy azért amikor zsebről van szó, akkor káptalani tagok is éberek tudnak lenni ;-)
 
A második ülésszakon a Statútumokat vizsgáló bizottság ismertette az azzal kapcsolatos módosítási javaslatokat (rengeteg ilyen van … egy részük csak kisebb javítás, de van olyan ami lényeges változásokat is eredményezhet pl. az Kúriai hivatalok szerkezetével kapcsolatosan – főleg az Evangelizációs Titkárságban). Hát az jó hosszú volt, úgyhogy a végén még maradt egy kis idő a délutáni tennivalók ismertetésére … de utána már lehetett is készülni ebédelni.
 
A délután nyelvi csoportokban folyt tovább a munka: a bizottságok által benyújtott javaslatokat kellett átbeszélni, esetleg megtárgyalni, javítani stb., hogy azok majd visszakerüljenek a bizottságokhoz, s ott már olyan formát öntsenek, amiről a következő héten már lehet szavazni. A mi csoportunk elég hamar letudta ezt a feladatot: mert habár rengetek javaslat volt, amit át kellett nézni … a testvérek elég hamar ráéreztek arra, hogy ekkora mennyiségű anyaggal lehetetlen a komoly munka, főleg úgy, hogy ezt ma délután be kell fejezni, mert ha nem szombaton – Szent Antal ünnepén – is dolgozni kell. Úgyhogy gyakorlatilag az elnök el sem olvasta az adott javaslatot, máris valaki bekiáltott, hogy „bocciamola”, vagy „va bene” … s mentünk is a következőre. Na jó … azért volt olyan, amelyiknél egy kicsit több időt töltöttünk, vagy tényleg volt komolyabb hozzászólás, meglátás, módosítási javaslat stb. is. De végül is sikerült a délutáni első ülésszakon nagyjából átnézni az egyes szakbizottságok javaslatát, a második ülésszak felében pedig a Statútumra vonatkozó javaslatokat … úgyhogy nekünk már nem maradt ilyen jellegű munkánk hátra (ez nem minden csoportban van így).
 
Holnap délután talán még lesz lehetőség ezzel foglalkozni, délelőtt viszont a gazdasági beszámolóra kerül sor: a Rend ökonómusa fog beszámolni az elmúlt időszakról (ahogy ezt korábban jeleztem többen is „lázadoztak”, hogy ennek a választás előtt kellett volna megtörténnie … úgyhogy most már javaslat is van arra, hogy a következő káptalanon erre korábban kerüljön sor).
 
Az este az viszonylag nyugodt volt: a COTAF zsolozsma ismét elnyomta a magyar vesperást, majd utána vacsora, s utána már magántevékenység folyt, úgyhogy jutott idő egy-két elmaradt levelet elintézni, illetve most ezeket a karaktereket a képernyőre „varázsolni”.
 
(No ... vagy én lettem túl gyors, vagy a rendi honlapjára kerülnek fel egyre későbben a képek, de ... a mai napról még nincs képen. A tegnapról viszont itt lehet nézelődni)