Jelenlegi hely

Tevékenység 2009/2010

Beszámoló a 2009–2010-es időszakról

  Templom   Közösség   Tevékenység     Kollégium

Közösségünk négy testvérből áll! Kezdeném a legidősebbel, Leonárd atya, aki egyben templomigazgató, Mihály testvér, aki a kollégium igazgatója és házfőnök helyettes. Az ősszel került rendházunkba Imre testvér, mint ideiglenes fogadalmas, de Isten segítségével hamarosan végleg is elkötelezi magát Szent Ferenc atyánk hűséges követőjévé. A negyedik pedig Kristóf testvér, aki a múlt évtől a házfőnöki beosztást kapta. Most röviden egy pár szóban szeretném ismertetni a templom, a kolostor, valamint a kollégiumot, amit már 2001-től, újból működtetünk.

A templommal kezdeném. Templomunk még mindig restaurálás alatt van, ami most már inkább a főoltárt érinti leginkább. Jelenleg a főoltáron található szobrok restaurálása folyik. A főoltáron lévő ember nagyságú Szűz Mária szobor már készen van, amely eredeti pompás szép formáját kaphatta vissza, amely a városi múzeumba volt két hónapra, kiállításra. Az elmúlt év óta voltak kisebb-nagyobb munkálatok. Az egyik a templom padjainak a kivitelezése, ami nagyon kiemelte és megadta a templom jellegét, valamint körbe a fal mentén hagyott szelőzésre szolgáló kaviccsal betömött részeknek a lefödése, fémlemezzel. Most van folyamatban a templom bejáratánál való két lépcsőfok átalakítása. Úgy szeretnénk átalakítani, hogy toló kocsival is lehessen bemenni a templomba. Ez remélhetőleg csak idő kérdése, amíg minden engedély meglesz rá, ami sajnos elég lassan megy minálunk.

Úgymond, híveink nincsenek, mert nem vagyunk plébánia, de nagy öröm számunkra tapasztalni azt, hogy nagyon sokan szeretnek eljönni templomunkban. Nagyon jól bevált és jó ötletnek bizonyult Mihály testvér elgondolása, hogy a vasár és ünnepnapi szentmisék előtt képes bemutató legyen az evangéliumról.

Folytatnám ismertetőmet a kolostorral, a közösségünkkel. A testvéreket már fentebb ismertettem, név és beosztás szerint is. Egy pár szóban ismertetném, amit megvalósítottunk az utóbbi években, és arról, ami a közösségi életünket illeti.  Most felsorolnék egy párat: az új kápolna létrehozása, amely nagyon szükséges volt, mivel az előző kápolna kicsinek bizonyult a kollégisták miatt, ahol úgy az egyéni imáinkat, elmélkedéseinket és a rendszeresen végzett közös zsolozsmát végezzük. A reggeli és esti ima is itt történik a kollégistáinknak.

A közösségben minden egyes testvér segítségére van egymásnak, és a feladatok beosztása és ellátása így sokkal könnyebb. Hálát kell adnunk a jó Istennek, hogy Leonárd atya jó egészségnek örvendhet és még mindig hűségesen elvállalja a szentmisék végzését, a gyóntatást, helyettesítést. Nagy szerepe van Mihály testvérnek a kollégium vezetésében, kézben tartásában, valamint a pénzügyek kezelésében. Számomra nagy segítség, hogy bármikor készségesen segítségemre áll. Imre testvér is nagy segítséget jelent a közösség számára. Bármire kérjük, készségesen próbálja azt meg is tenni.

Még mindig sikerül egy pár rászoruló szegényen segítenünk. Régebb egy csekély kis jelképes összeget adtunk nekik minden hónapba. A tavaly ősztől pedig vásárolunk és csomagot készítünk számukra és kiosztjuk minden hónapba. Úgy tapasztaljuk, hogy így sokkal jobban tudunk segíteni rajtuk és enyhíteni egy kissé nélkülözésükön. Ezt a hozzánk járó hívek, valamint a jó szándékú jótevők segítségével tudjuk megvalósítani. A teendőink közé tartozik még a gyümölcsösünk is, amit leginkább a kollégisták segítségével tudunk elvégezni. Gondolok a fák metszésére, azok körüli felásására, megtrágyázására, a termés betakarítására, (amikor van). A gyümölcs értékesítését próbálunk, amennyire csak lehet ésszerűen és okosan megoldani.

Helyi közösségünk fő tevékenysége a templom, a hívek ellátása, vagyis a pasztorációs tevékenység. Ide tartozik a Biblia csoport, amelyet Mihály testvér tart minden hétfőn azoknak, akik ezt igénylik. Hála Istennek vannak szép számmal. Közöttük vannak házasok és egyedül álló fiatalok is. Leonárd atya is foglalkozik a FVR- el, amikor is minden hónapban egyszer összejönnek nálunk a kolostorban és minden első vasárnap a szentmise után Szentségimádást is tartanak.

A fő tevékenységünkhöz, nem utolsó sorban nagyon is hozzá tartozik a kollégium. Eléggé sok energiát és erőfeszítést igényel, hiszen kamasz fiúkról van szó, de nagy öröm, amikor tapasztaljuk egy-egy szülő megelégedettségét, vagy idegenektől hallunk e téren jó, és pozitív dolgokat. Persze itt is, mint sok esetben, megvan ennek a fordítottja is.

Ha már a kollégistáknál tartok, említésre érdemes, az is, hogy a kollégium is része az életünknek, tevékenységünknek. A kollégium minden testvért érint személy szerint is, hiszen mindegyikünk ki veszi belőle a részét, mivel együtt próbáljuk nevelni a fiatalokat. Amennyire tőlünk telik, próbáljuk a neveléssel egy időbe úgymond „megízleltetni, ízelítőt adni ezen fiataloknak, akik nálunk laknak, de különböző iskolákban járnak. Nagyon lehet látni és érezni, hogy a ma embere nem olyan, mint a régi. A felgyorsuló világ egyik nagy negatívuma az, hogy sok szülő nagyon kevés időt szán a gyerekére. Itt a munka, a megélhetés is nagy szerepet játszik ebben, de nemcsak.

Azt mondhatom, hogy ami tőlünk telik, azt próbáljuk is megtenni, a többi pedig a jó Isten dolga. Amint már említést tettem föntebb, közösen van reggeli és esti ima a kápolnában. Az esti ima keretében van szentírásolvasás is. Minden du. a szilenciumkezdés lelki olvasmánnyal kezdődik. Minden szerdán este pedig szentmise van, amire minden kollégistának kötelessége részt venni. Szentmise utána pedig Mihály testvér mindig készít egy rövid képes bemutatót, amit nagyon kedvelnek kollégistáink. Minden évben kétszer szervezünk nekik lelkigyakorlatos hét végét. Ez advent, valamint a nagyböjti időben szokott lenni. Vannak kirándulások. De nem utolsó sorban meg kell említenem a Szent Ferenc atyánk ünnepére, mindig szerepet tanulnak be, és adnak elő a ferences templomunkban. Ez minden év október 03-án este szokott lenni. Az utolsó években a környéken lévő atyák közül is elhívtak, hogy ott is adjuk elő a Szent Ferenc életéből betanult szerepet.

Röviden ennyit gondoltam megosztani mindazokkal, akik közel állnak hozzánk és a ferences lelkiség sem idegen hozzájuk.

Székelyudvarhely 2010. szeptember.1

                                                                           Fr. Kádár Kristóf ofm

                                                                                    házfőnök

                                                                                                                 vissza a lap tetejére

                                                                       

Új hozzászólás

Full HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.