Az eferi honlapról

XV. Feriza ... belülről - az az egy beszámoló

„Lépj egyet előre”, szólt az idei zarándoklat jeligéje vagy úgyis mondhatnám előbbre vivője. Hangsúlyosan három területen léphettél lelkiekben előre, mégpedig emberségben, kereszténységben, ferencességben. Ugyanakkor minden reggel elindultunk és előbbre haladtunk, hogy elérjük a célunk. A zarándoklatunk célpontja a Segítő Szűz Mária otthona, Csíksomlyó faluja.

Székelyudvarhelyről indultunk, korán zsolozsmáztunk, mendegéltünk majd elmélkedtünk. Az elmélkedés margójára elmondom, hogy Jézus is ember volt, benne is voltak kérdések, esendőségek, de legfőképp értékek. Bennünk is vannak ám, fedezzük fel és éljünk vele, lépjünk egyet előre! Utunkat sok erdő, mező, vadrét s még sok természeti csoda övezte, estére megérkezett a csapat az előkészített táborhelyre, mindig csak Szabolcs testvért követve. A hosszú nap után az estét az Úr dicsőítésével zártuk, a reggelt pedig azzal nyitottuk. Vasárnap szent nevében, a természetben, szépen, hálát adtunk mindenért, hidegért, melegért…Isten tenyerében jártunk, keltünk, ha elfáradtunk megpihentünk, a vendégszeretetben gyönyörködtünk miközben ordát és sajtot csipegettünk. Szívünk csendjében töprengtünk mi a mi küldetésünk, Egyházunkban, Istennel való barátságunkban.

Csendes időszakkal indult az utolsó gyalogolós napunk, melyen a feltétel nélküli szereteten gondolkodtunk és azt fontolgattuk a dolgokon átnézni, hogyan tudunk. Hogy mindenben meglássuk a szépet, a jót, amit Isten nekünk ajándékul adott. Az utunk egyre rövidült és a szívünk egyre jobban hevült. Megérkezéskor Te Deum-mal adtunk hálát, köszöntöttük Szűz Máriát és megkaptuk a várva várt vacsorát.

További másfél napot töltöttünk a kegyhelyen, hogy megérjen szívünkben mindaz a kegyelem, melyben részesültünk, Istenre, másokra és önmagunkra figyeltünk.

A FerIZa egy kis Mennyek Országának megtapasztalása, ahol adhatsz és kaphatsz, elmélkedhetsz és énekelhetsz, elfáradhatsz és megpihenhetsz, izzadhatsz és fázhatsz, szerethetsz és szeretve lehetsz.

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% }

Köszönetet fűznék mindehhez, mindenért, mindenkinek! J

Sajat címkek: FerizaHírek

FerIZa2017 - amit tudni szeretnél

A zarándoklat ideje: július 28. (péntek) – augusztus 2. (szerda)

Útvonal: Székelyudvarhely-Csíksomlyó

Találkozás:

– július 28-án, pénteken 18 órakor, Székelyudvarhelyen a Ferences Kolostornál

Étkezés:

 • az előző zarándoklatokhoz hasonlóan péntek este közösen étkezünk

 • hideg élelemre lesz szükséged szombat reggeltől hétfő délig, hétfő estétől már a somlyói testvérek vendégszeretetét fogjuk élvezni (remélhetőleg)

Szállás:

– péntek este: Székelyudvarhelyen, a kolostorban

– szombat, vasárnap este: sátor (előző évekhez hasonlóan idén is külön fiú és külön lány sátrak lesznek, esetleg külön családos sátrak – ez utóbbihoz ne felejtsd otthon a házassági igazolvány hitelesített másolatát … aki előző években már bemutatta annak nem szükséges ;-) )

 • hétfő és kedd este majd Csíksomlyón fogunk aludni (a kolostor melletti vendégházban)

  Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit ne felejtsél otthon?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod is, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Udvarhelyen, vagy majd csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s ezt megpróbáljuk külön szállítani … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet).

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mindenképpen szükséged lesz kalapra vagy kendőre … vagy valami más „tökfödőre” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni”, illetve esőköpenyre is szükség lehet; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Az időjáráselőrejelzésektől függetlenül nagyon fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni.

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert másképp nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal valami melegebb ruhát is. A szombat esti bulis cuccodat nyugodtan otthon hagyhatod, erre biztos nem lesz szükséged ezekben a napokban …

 • Ami a lábbelit illeti: érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Viszont kérünk, hogy gondold át jól, hogy mire lesz szükséged, s csak azt hozd magaddal: ne nyomorgasd saját magad, s másokat se olyan fölösleges cuccokkal, amelyek a hátizsákodat teszik óriássá, de nem fogod használni semmire ezekben a napokban. Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád). Jó, ha a hátizsákod olyan, hogy bele tudsz pakolni mindent, s nem kell kívülről mindenféle improvizációval felaggatnod rá különböző cuccaidat: az ilyen megoldás egyrészt a szállítást nehezíti meg, másrészt pedig könnyen elveszhetnek ezek a „lógó” dolgaid ;-)

 • A mobilodat, az mp3-4-5 stb. lejátszódat, a cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”, s ha mégsem, akkor a zsákod mélyére rejtheted: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil)

 • a nem magyar anyanyelvűek jó, hogyha betesznek egy URH-vételre alkalmas rádiót/telefont (elmélkedésekhez, előadásokhoz megpróbáljuk a fordítást megoldani)

Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Székelyudvarhelyre való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő időben még megpróbálunk választ adni.

További jó készülődést!

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: #000000; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 10pt; so-language: hu-HU } p.cjk { font-family: "Arial", sans-serif; font-size: 10pt } p.ctl { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 10pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Sajat címkek: FerizaHírek