Hírolvasó

10 PARANCSOLAT - KATEKÉZIS

Kolozsvári Ferences Templom -

10 parancsolat katekézis sorozat ünnepi megnyító

2021. október 11.

 

Októbertől heti rendszerességgel folytatjuk a 10 parancsolat katekézis sorozatot, amelynek ünnepi megnyítójára 2021.10.11.-én került sor, a kolozsvári Ferences Templomban és Kolostorban. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott katekézisek-tanítások, egy élő és személyes kapcsolatra hívnak meg a Jó Istennel és az Ő éltető Szavával, a Bibliával. Ezek az alkalmak megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. Köszönjük a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, hogy támogatták a e szép programunk ünnpei megnyitójának megvalósítását.

 

 

Gagyi Orsolya résztvevőnk a következő őszinte gondolatokat osztotta meg velünk:

10 szó amely szabaddá tesz! A katekézisekről nem lehet csak egyszerűen mesélni, ezeket át kell élni, ki kell próbálni. Még csak alig pár alkalom járt le, de máris érezni lehet a fiatalokon, hogy kezdenek felszabadulni, szabaddá válni, és talán éppen ez lenne a célja ezeknek a katekéziseknek.

 A katekézisek során Istennek egy másik arcát ismerhetjük meg, amely fiatalos, közeli és talán vonzóbb, mint általában. Ugyanakkor nem csak Istenhez kerülünk közelebb, hanem valójában önmagunkhoz is, hiszen Istenben, élünk, mozgunk és vagyunk.

A bevezető katekézisen Tibor testvérrel ismerkedhettünk meg, aki személyes példájával buzdított minket, és elültette bennünk a gondolatot, hogy mi is lehetünk életvidámak, szeretetteljesek, mint például Szent Ferenc. Tibor testvér, mesélt az életéről, hivatásának történetéről, és magáról a ferences lelkiségről, ezáltal került közelebb a fiatalokhoz.

A sorozat a szentírás egy-egy sokat mondó részére épül, ezeket egy más nézőpontból vizsgáljuk meg, méghozzá úgy, hogy magunkat is próbáljuk megkeresni a történetben. Ki vagyok én a történetben, és miben hasonlít a történet az én életemhez? A tanítások fiatalosan vannak megfogalmazva, érthetően és egy cseppet sem unalmasan, hiszen Tibor testvérnek mindig van egy- két vicces beszólása vagy története. A katekézist hallgatva lehetőségünk van, nekünk, fiataloknak úgy gondolkodni az élet nagy kérdéseiről, amelyek valójában nagyon is foglalkoztatnak minket, hogy a szentírás kézzelfoghatónak tűnik. Isten, a boldog élet már nem tűnik távolinak, hanem lehetségesnek, elérhetőnek. Ez egyfajta megnyugvást ad nekünk, akik folyton azt keressük, hogy mi is az életünk értelme, milyen úton kell haladjunk, és hogyan lehetünk boldogok. Ebben egy vezérfonalat jelent a Szentírás, a benne szereplő alakok, és azok a tanítások, elgondolkodtató kérdések, amelyeket Tibor testvér tesz fel nekünk a katekézis során.

Miután átelmélkedünk egy-egy történetet és azokat megpróbáljuk a saját életünkre vonatkoztatni, minden alkalommal, a katekézis végén, kapunk egy izgalmas feladatot Tibor testvértől. A témához kapcsolódóan, egy kérdést szegez nekünk a tanítás végén, amelyen a következő alkalomig, gondolkodhatunk, átrághatjuk az életünkre vonatkozóan mindazt, amit hallottunk. Talán ez a legjobb része az egésznek. Nem valami általános, semmitmondó előadást hallgatunk meg, hanem egy olyan tanítást, amely személyre szóló, amelyben úgy érezhetjük, hogy jelen vagyunk mi is és Isten is.

 

 

 

 

 

sajat: 

Köszönet-katekézis

Kolozsvári Ferences Templom -

A kolozsvári Ferences Templom

köszönetét fejezi ki  

a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak 

az IFJ-21/2-0018 számú

10 szó, mely életet ad című katekézis sorozat ünnepi megnyitója című pályázat 

keretén belül megítélt 700 lej támogatásáért.

 

 

 

sajat: 

ASSEMBLY OF THE PROVINCIAL GUARDIANS AND DEFINITORS OF THE PROVINCES OF PUGLIA-MOLISE AND SALENTO

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

On 11 October in Ostuni at S. Maria La Nova, was held the Assembly of the Provincial Guardians and Definitors of the two Provinces of S. Michele Arcangelo of Foggia and of the Assumption of the Blessed Virgin Mary of Lecce with the Minister General of the Order, fra Massimo Fusarelli and the Definitor General, fra Cesare Vaiani.
The meeting, on the theme “THE CRY OF THE EARTH, Franciscan perspectives of ecological conversion”, was lived in an atmosphere of serene sharing and fraternity.

Below you can download the intervention of Minister General.

Español – Italiano – English

 

 

ÉVKÖZI 29. VASÁRNAP

Kolozsvári Ferences Templom -

Havas Boldogasszony
 ferences
 templom és kolostor
Kolozsvár
Hirdetések
ÉVKÖZI 29. VASÁRNAP. 2021. OKTÓBER 17.

 

 • Okt. 18. Hétfő. Szent Lukács evangélista. Ünnep. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 19. Kedd. Alkantarai Szent Péter áldozópap. Ferences emléknap. Szentmisék 10:00 és 18:00 órától lesznek. 17:00-től Szentségimádás.
 • Okt. 20. Szerda. Szentmise 8:00-tól.
 • Okt. 21. Csütörtök. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 22. Péntek. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 23. Szombat. Kapisztrán Szent János áldozópap. Ferences emléknap. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 24. ÉVKÖZI 30. VASÁRNAP. Missziós vasárnap. Szentmise 9:00, 10:30 és 12:00 órától.
 • Október a rózsafűzér hónapja. Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton az esti szentmisék előtt, 17,20 órától rózsafűzért imádkozunk. Vasárnap a 10,30-as szentmise után.
 • Újból indultak a már sokak számára ismerős csoportjaink találkozói: Családos csoportFrancesco Palántái vegyes egyetemista csoport, Ferences Világi Rend. További részleteket a kitett plakátokon találunk, illetve a Kolozsvári Ferencesek honlapon.
 • 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel, október 4-től heti rendszerességgel, ferences templomukban egy új 10 parancsolat katekézis sorozat indul. Ezen fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások megtanítanak új módon olvasni a mindennapokat és egy szép életet élni. Érdemes megmozdulni, és ösztönözni a fiatalokat, hogy jöjjenek el ezekre az alkalmakra, tudva azt, hogy sokak élete új értelmet nyert ezen tanítások által. Ezen alkalmak a templomban lesznek megtartva. Minden hétfőn 20,30-tól Szeretettel várjuk a 18 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal házasokat. A katekézisek kb. egy órások lesznek. További részletek: 0746-774701 – fr. Tibor.

,,Az Emberfia azért jött, hogy szolgáljon, *és az életét sokakért váltságul adja.” Mk 10, 45

Pax et Bonum! Deus meus et omnia!

 

sajat: 

VENERABLE SERVANT OF GOD GIUSEPPE SPOLETINI, OFM

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

On 13 October 2021, the Holy Father Francis received His Eminence Cardinal Marcello Semeraro, Prefect of the Congregation for the Causes of Saints. During the audience, the Supreme Pontiff authorised the Congregation to promulgate the Decree concerning the heroic virtues of the Servant of God Giuseppe Spoletini, priest of the Order of Friars Minor, born on 16 August 1870 in Bellegra and died on 25 March 1951 in Rome.

The Venerable Giuseppe Spoletini (1870-1951), sanctified himself in the generous exercise of his priestly ministry and religious profession. For some years he was responsible for formation of novices and postulants in the friary of Bellegra, where he lived with Fra Diego Oddi, now blessed, and in the friary of Fontecolombo, a sanctuary of the Franciscan Rule, which he observed to the point of becoming an authentic model for his brothers. He spent over forty years in Rome, in the historically rich friaries of San Francesco a Ripa, San Pietro in Montorio and Sacre Stimmate, where he devoted himself mainly to the ministry of confessor, continually sought out by priests, religious and lay people who came to him in search of guidance and comfort. The secret of his holiness can be summed up in the expression with which he was familiar: ‘Act and do everything for God’s sake’. This was the ideal that he cultivated with evangelical simplicity and Franciscan joy and that he pointed out to all those he met on his path. The cause for his beatification began in 1965.

Ferences kollégisták „összerázó hétvégéje”

Kolozsvári Ferences Templom -

2021. október 25–26.

Immár hagyományos hétvégi programunk alatt lehetőség volt a szombaton beköltözni a kollégiumba, megismerkedni az új lakótársakkal, majd vasárnap a kirándulás során lehetőséget biztosítottunk a diákok számára, hogy egymásra hangolódjanak. Ferences kollégisták „összerázó hétvégéjét” közös agápé és szentmisén való részvétel zárta.

Hálásak vagyunk a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, hogy támogatták a kolozsvári ferences kollégisták összerázó hétvégéjének megszervezését.

Köszönjük Gecsi Eszter kollégistánknak kedves beszámlolóját az eseményről:

 

Szeptember 26-án, vasárnap került sor a kolozsvári Ferences Egyetemista Kollégium immáron hagyományosnak számító, a kollégisták által várva-várt összerázó nap megszervezésére. Az összerázó nap nagy népszerűségnek örvend fiatal és idősebb kollégisták körében is, hisz egyrészt a találkozások számára nyújt kiváló lehetőséget, találkozás a régi barátokkal, ismerkedés az új társakkal, másrészt pedig egy szórakozással és kellő lelki útravalóval ellátott bemelegítő az új, közösen eltöltendő tanév előtt.

Minden összerázó nap három elmaradhatatlan programponttal rendelkezik, ezek köré épült idén is a kollégisták részére szervezett esemény. Röviden a következők: séta, könnyed túra, avagy barangolás a természetben, az új tanév küszöbén lelki útravalóval történő feltarisznyázás, illetve közös felajánló szentmise az új tanév sikereiért.

Idén a természetjárás célpontja a Kolozsvár mellett elterülő Bükk volt. Vasárnap reggel a kollégisták a ferences kolostor udvarán gyülekeztek, ahonnan közösen indultak el a ferences testvérek kíséretében a kolozsvári Bükkbe. Már az odaút élményekkel gazdagította az ifjúságot, egymással beszélgetve, ismerkedve érkezett meg a csapat az erdőséghez, ahol jelentkeztek a kalandok. Már a könnyed túra csapatépítő jelleggel bírt, hisz az út során nem csupán magára kellett figyelnie az emberne k, hanem a társaira is, a nedves talaj, a kiálló faágak, az útközben kidülemkedő nagyobb kövek fokozott figyelmet igényetek a testi épség megőrzése érdekében.

Ebédidőhöz érkezvén, a hosszú erdei sétát egy piknik követett egy nagy tisztáson. A testi táplálás mellett elengedhetetlen a lélek táplálása is, így az ebéd, majd azt követő szieszta után elmélkedésre került a sor. Mint minden évben, idén is a ferences testvérek által kiválasztott szentírási rész mentén egy hosszasabb elmélkedésre vonult csendben félre minden kollégista, hogy a hallottakat picit megemészthesse magában, a jó Istenhez fordulva néhány fohásszal áldást kérjen az előtte álló tanévre.

Az elmélkedés után a csapat a hazaútnak vágott neki. A kolostorba való megérkezést egy közös szentmise követte, amelynek elmélkedése szorosan kapcsolódott a korábbi elmélkedés témájához, azaz jó társakként egymás mellett élni, valamint minőségi kapcsolatot építeni úgy egymással, mint a jó Istennel.

Az összerázó nap záró mozzanata a közös vacsora volt, amelyen folytatódott a közös beszélgetés, a nap eseményeinek megbeszélése, élmények, illetve tapasztalatok megosztása. Az este közös hálaadó imával ért véget.

 

sajat: 

JPIC Newsletter: CONTACT (07-09.2021)

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

Brothers and Sisters,

Fraternal greetings from the brothers of the JPIC Office of the General Curia. We present to you the recent edition of the “Contact” Newsletter that allows us to be in communion and informed of the initiatives to promote and experience the values of JPIC.

In the following pages of “Contact”, we share with you the news that has reached us in recent months: actions, declarations, formative material and projects that are being born following discernment and, above all, from listening to the daily events that constantly invite us to transform our own lives.

Br. Angelito Cortez, OFM
Br. Jaime Campos, OFM
JPIC Office

 

DOWNLOAD PDF:

English – CONTACT

Español – CONTACTO

Italiano – CONTATTO

COMMUNIQUE FROM THE GENERAL DEFINITORY – SEPTEMBER 2021 TEMPO FORTE

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

The intense meeting sessions of the General Definitory took place from 1 to 20 September 2021.

The first three days were intended to assist the members of the Definitory in getting to know each other, with the facilitation of Dr. Raffaele Mastromarino. Br. Aidan McGrath contributed to deepening our understanding of the tasks of governance and animation.

As of 6 September the planning work for the six-year period began, through an in-depth study of the definitive drafting of the Final Document of the 2021 General Chapter and of the Mandates and Orientations entrusted by the General Chapter to the General Definitory for processing. Some operational guidelines have in fact been drafted that will be shared with the Secretariats and Offices of the Curia, in order to be able to further define them during the Tempo Forte of November and thus be able to offer them to all the Friars of the Order.

The Definitory met with all the staff of the Secretariats and Offices and, as already announced, carried out the elections of the three Secretaries, the Procurator and the Guardian of the Curia, and to the appointment of other staff for the Offices of the Curia, confirming other personnel. The process for the restructuring of the Communications Office was also initiated, within the broader project for the reorganization of the infrastructure of the General Curia.

Each Definitor has been assigned responsibility for Conferences of the Order.  A Definitor or each house dependent upon the Minister General and for the Missionary realities dependent upon the Minister General has been named.

The General Office for the Protection of Minors and Vulnerable Adults was established. Br. Albert SCHMUCKI, Definitor General, was named Director.  He will be joined immediately by Br. Isauro Ulises COVILI LINFATI, Vicar General.  It is foreseen that other members will be called to serve in this Office.

Provision was made for preparing the work for the final drafting of the General Statutes, including the amendments approved by the General Chapter. The text will be promulgated starting from 29 November 2021.

The acts of the elections that took place both during the Chapters of some Provinces and the respective Capitular Congresses, and in extra-chapter sessions were ratified.

The following general Visitors were elected:

– Br. Edwin de Jesús ALVARADO SEGURA for the Province of San Felipe de Jesús, in Mexico;
– Br. Marcel TSHIKEZ KANGWEI for the Province of the Incarnate Word, in West Africa;
– Br. Darko TEPERT for the Pontifical Academy Mariana Internationalis, in Rome;
– Br. César KÜLKAMP for the International College of Saint Anthony, in Rome;
– Br. João Carlos KARLING for the Custody of Saint Benedict of the Amazon, in Brazil;
– Br. Valmir RAMOS for the Province of San Francisco de Quito, in Ecuador;
– Br. Noel MUSCAT for the Province of St. Thomas the Apostle, in India; who will be joined by Br. Michael D’CRUZ, as Assistant.

The Minister General will go to the Custody of the Martyrs of Morocco and personally carry out the canonical visit to the Friars of this Entity dependent on him.

Furthermore, Br. Caoimhín Ó LAOIDE was appointed Delegate General for the unification process of the six US Provinces, while the Vicar General, Br. Isauro Ulises COVILI LINFATI as General Delegate to follow and offer support to the Province of San Francisco de Quito, Ecuador.

On the basis of the positive experience of the General Chapter and after evaluating all the different aspects, it was decided to hold in person meetings at the General Curia both with the General Visitors, from 15 to 19 November 2021, and with the new Provincial Ministers and Custodes, from 19 to 28 January 2022.

The following cases of separation from the Order were handled:

– Indult of exclaustration for one year: 2
– Indult of exclaustration for three years: 2
– Dispensation from temporary vows: 1
– Dispensation from solemn vows: 4
– Secularization ad experimentum: 2
– Dispensation from duties deriving from priestly ordination: 5

The information concerning two cases of accusations of graviora delicta was forwarded to the Congregation for the Doctrine of the Faith.

The celebrations at La Verna on the occasion of the Solemnity of the Stigmata of St. Francis, were attended by the Minister, the Vicar and three Definitors. Then on the 18 and 19 September the General Definitory went to the House of Franciscan Religious of Sant’Antonio at Ariccia, for a fraternal meeting for feedback on the most recent session of Tempo Forte. The brothers were also able to celebrate the first Vespers of the 25th Sunday of ordinary time with the Poor Clares at the Monastery of Albano.

The last working session took place on 20 September 2021. The focus of this meeting was to address outstanding administrative matters.

On October 13, an extraordinary meeting of the General Definitory will take place. The next ordinary session of Tempo Forte will be held from 3 to 19 November 2021, and will include an “in person” Meeting with the General Visitors at the General Curia (15-19 November).

To the praise of Christ and the Poverello of Assisi. Amen!

 

Rome, 5 October 2021

Br. Giovanni Rinaldi, OFM
General Secretary

Homily of the Vicar General Br. Isauro Covili for the Solemnity of Saint Francis. (Photos)

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

 

Photos

 

FEAST OF SAINT FRANCIS

Homily, Basilica of Saint Francis

04.10.2021 – Mt 11:25-30

 

I invite you to return to the Gospel that we have heard and that Francis lived in such a way that Jesus Christ, who is the Word incarnate, made him equal to himself.

First of all, I would like to share three little thoughts with you.

Firstly. The joy of Jesus manifested in praise of the Father for his revelation to the simple and their acceptance of the message of salvation. The Jews thought that those who had knowledge, those who understood, were worthy of God’s revelation, but for Jesus, it is not like that. Jesus has other criteria; he always surprises us. He looks at reality in a different way.

Secondly. Jesus shows us his identity, his intimacy, his soul. He speaks of his special relationship with his Father and his deep desire to embrace us with our weaknesses and frailties, with all that we are and have.

Thirdly. Jesus addresses the afflicted and burdened with the promise that in him, they will find rest. Recognizing Jesus as the Servant and Lord, they will find ways of freedom; they will be his disciples, discovering that the joy of a disciple is to follow Jesus and follow in his footsteps.

The people listening to him were tired, surely like many of us. Yet, Jesus’ voice was surely like a waterfall of living water. Those who listened to Jesus are simple people, but they are able to understand and accept the newness of Jesus’ message, which transforms their lives and their outlook.

Jesus’ invitation is to follow him, as our brother Francis did. Following Jesus is an experience that liberates and gives joy even in the midst of our own tiredness and disenchantment. Do you find yourself tired? What are your projects, your struggles, your sufferings? Jesus invites you, and he invites us: come to me, and you will find rest. It is an invitation always open to the future.

I ask myself, and I ask you, why and for what purpose are we gathered here, why have you come to this blessed city of Assisi? The answer seems obvious, and we can all answer in a single cry: to celebrate St. Francis. But on a deeper level, I invite each person to look within and try to find an answer to the question, Why and for what purpose have I come? Perhaps I have come out of tradition, out of habit. I have come to offer my worries, my health, my problems, the life of my family, of my Christian and parish community. I have come simply to celebrate this great and small saint who has changed the history of the world and of the Church in his time and in every age, as well as in the present. Surely you have thought of some other answers to the question, and it is good that this is the case.

I also believe that we are here, dear brothers and sisters, pilgrims so that we are not overcome by indifference to what is happening around us. To discover and recognize that the path of evangelical poverty and fraternity is the Franciscan way of acknowledging that we are all brothers and sisters, as Pope Francis invites us to do in his letter Fratelli Tutti.

I believe that we are here so that we can all renew our commitment to make this world a home, a better home, where there is peace, justice and care for life. A place where gestures of tenderness are cultivated and all forms of violence and domination are banished. Beginning this endeavour in the place where everyone lives and works.

We have come here so that Francis and Clare may help us walk the world’s roads being welcoming and in dialogue with everyone, especially with migrants and with those who think and believe differently.

We are here, dear brothers and sisters, so that in the light of the experience of Francis, we can make our own journey of conversion and encounter with the poor and crucified Jesus, sustained by the joy of the Risen Christ.

We have come so that Francis may make us men and women who believe in and are passionate about Jesus Christ. To help us see in depth the reality of the human heart and every social, political, cultural and religious structure that makes millions of people invisible as if they did not exist.

We Franciscans who live on the five continents have come to Assisi this year to ask St. Francis to accompany us from this sacred place to bring to life the renewing invitations that the friars gathered at the recently celebrated General Chapter offered us: an invitation to gratitude, an invitation to renew our vision, an invitation to conversion and penance, an invitation to mission and evangelization, an invitation to embrace our future. These exhortations are a beautiful itinerary to witness with our lives to the Mercy that God has and will always have for humanity and all creation.

I conclude this homily by inviting you to repeat three times the words of hope that Jesus speaks to us in today’s Gospel: Come to me, and I will bring you rest.

 

 

ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP

Kolozsvári Ferences Templom -

Havas Boldogasszony
 ferences
 templom és kolostor
Kolozsvár
Hirdetések
ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP. 2021. OKTÓBER 3.

 

 • Ma, október 3-án, vasárnap este 17,00-kor, szentségimádást tartunk, utána 17,30-tól elimádkozzuk az Esti Dicséretet és elvégezzük a tranzitus szertartását, Szent Ferenc atyánk boldog halálára emlékezve.
 • Okt. 4. Hétfő. Főünnep. A ferences család Assisi Szent Ferenc atyánk, a három rend alapítójának mennyei születésnapját ünnepli. A búcsús ünnepi szentmise az ő tiszteletére 18,00-kor kezdődik.
 • Okt. 5. Kedd. Szentmisék 10:00 és 18:00 órától lesznek. 17:00-től Szentségimádás.
 • Okt. 6. Szerda. Szentmise 8:00-tól.
 • Okt. 7. Csütörtök. Rózsafűzér királynője. Emléknap. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 8. Péntek. Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya. Főünnep. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 9. Szombat. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 10. ÉVKÖZI 28. VASÁRNAP. Szentmise 9:00, 10:30 és 12:00 órától.
 • Október a rózsafűzér hónapja. Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton az esti szentmisék előtt, 17,20 órától rózsafűzért imádkozunk. Vasárnap a 10,30-as szentmise után.
 • A kolozsvári Ferences Világi Rend és Ferences Családos Csoport szervezésében idén is lesz növény Cserebere Nap. Időpont: október 10-én, vasárnap, a 12 órai Szentmise után. A hozott vetőmagokat, virágmagokat, teafüveket, cserepes virágokat, növényi eredetű lekvárokat a Szentmise után megáldjuk.
 • Újból indultak a már sokak számára ismerős csoportjaink találkozói: Családos csoport, Francesco Palántái vegyes egyetemista csoport, Ferences Világi Rend. További részleteket a kitett plakátokon találunk, illetve a Kolozsvári Ferencesek honlapon.
 • 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel, október 4-től heti rendszerességgel, ferences templomukban egy új 10 parancsolat katekézis sorozat indul. Ezen fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások megtanítanak új módon olvasni a mindennapokat és egy szép életet élni. Érdemes megmozdulni, és ösztönözni a fiatalokat, hogy jöjjenek el ezekre az alkalmakra, tudva azt, hogy sokak élete új értelmet nyert ezen tanítások által. Ezen alkalmak a templomban lesznek megtartva. Minden hétfőn 20,30-tól Szeretettel várjuk a 18 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal házasokat. A katekézisek kb. egy órások lesznek. További részletek: 0746-774701 – fr. Tibor.

 

,, Ha szeretjük egymást, Isten megmarad szívünkben, * és szeretete tökéletes lesz bennünk.” 1 Jn 4, 12

Pax et Bonum! Deus meus et omnia!

 

 •  
sajat: 

Minister General’s health update

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

Today, 1 October, the Minister General tested negative to the rapid test and then to the molecular test against Covid19. He sincerely thanks the many brothers, sisters and friends of the Order who have shown him such closeness and affection, together with prayer, that he has been amazed and moved.
Br Massimo will be in Assisi for the meeting of the Ministers General of the Franciscan Family and for the feast of St Francis, praying for everyone at the Portiuncula. Peace and Good!

HOMILIES OF THE MINISTER GENERAL FOR THE FEAST OF THE STIGMATA OF SAINT FRANCIS

A rendi központ hírei - olasz nyelven -

Foto

HOMILY FOR THE VIGIL OF THE FEAST OF THE STIGMATA OF SAINT FRANCIS

La Verna, 16 September 2021

 1. At one time, the blessed and venerable father Francis, with worldly crowds gathering eagerly every day to hear and see him, sought out a place of rest and secret solitude. He desired to free himself for God and shake off any dust that clung to him from the time spent with the crowds. It was his custom to divide the time given him to merit grace and, as seemed best, to spend some of it to benefit his neighbours and use the rest in the blessed solitude of contemplation. He took with him only a few companions—who knew his holy way of living better than others—so that they could shield him from the interruption and disturbance of people, respecting and protecting his silence in every way. After he had been there for some time, through unceasing prayer and frequent contemplation, he reached intimacy with God in an indescribable way. He longed to know what in him and about him was or could be most acceptable to the Eternal King. 

 He sought this diligently and devoutly longed to know in what manner, in what way, and with what desire he would be able to cling more perfectly to the Lord God, according to His counsel and the good pleasure of His will. This was always his highest philosophy; this was the highest desire that always burned in him as long as he lived. He asked the simple and the wise, the perfect and the imperfect, how he could reach the way of truth and arrive at his great goal.

 This evening we too have withdrawn to this mountain with Francis to get away from the noises that accompany us within and without. We come to remain in solitude and see and listen to what matters with different, new eyes.

In this solitude, Francis sought familiarity with God: it was not enough for him to believe in the reality of God. He wanted to meet it and know it, to allow himself to be touched and transformed by it. Why withdraw? Because he wanted to tune in to what pleases God. The search for what pleases God is at the heart of Francis’ solitude, a space open to encountering the Other. In this solitary space, Francis can perceive himself as “the most imperfect of all”. In this movement, Celano tells us, Francis “felt pouring down on him from above a sweetness and delight rarely given to even a few, and it made him lose himself completely”. (1 Cel 92)

This going out of himself is marked by listening to the Gospel. “So, one day Francis approached the sacred altar which had been built in the hermitage where he was staying and, taking up the volume where the holy Gospels were written, he placed it reverently upon the altar (…). Rising from prayer in a spirit of humility and with a contrite heart, he prepared himself with the sign of the holy cross. He took the book from the altar and opened it with reverence and fear. When he opened the book, the first passage that met his eye was the passion of our Lord Jesus Christ that tells of the suffering he was to endure. To avoid any suspicion that this was just a coincidence, he opened the book a second and a third time. Every time he found either the same text or one that was similar. This man filled with the spirit of God then understood that he would have to enter into the kingdom of God through many trials, difficulties and struggles”. (1 Cel 93).

Listening to the Gospel nourished Francis’ prayerful solitude and prepared him for the new encounter with the Lord that took place here on La Verna. That Gospel which Francis had opened on the altar at the beginning of his journey of conversion and evangelical life returns in this summit of his existence. At La Verna Francis does not have an aristocratic spiritual experience, but rather adherence to the Gospel in a renewed listening. And if back then the Gospel invited him to follow, now it immerses him in the Passion of the Lord. The same Gospel that in different ages of life opens up new paths.

At La Verna, Francis reaches conformation with Christ in pain and love; it is a spiritual experience, which in the Gospel finds its path and a guarantee of ever new youthfulness in the experience of God’s love.

In these last times, a new Evangelist, like one of the rivers of Paradise, has poured out the streams of the gospel in a holy flood over the whole world. He preached the way of the Son of God and the teaching of truth in his deeds. In him and through him an unexpected joy and a holy newness came into the world. A shoot of the ancient religion suddenly renewed the old and decrepit. A new spirit was placed in the hearts of the elect, and a holy anointing has been poured out in their midst. This holy servant of Christ, like one of the lights of heaven, shone from above with a new rite and new signs.” (1Cel 89).

This evening, gathering at La Verna to celebrate the Stigmata of Francis brings us into a SOLITUDE, a space for an ENCOUNTER, to listen to the GOSPEL for a NEW YOUTHFULNESS of life.

The solitude that the pandemic has shown to us, together with so many men and women of our time, small and poor, makes us welcome this fundamental human experience in a different way.

Today, so much solitude can make us turn in on ourselves: every man for himself!

Can we instead find a path, a space in our own solitudes and the solitudes of so many? Can we leave the roadway open to encounter?

And within this reality, can we recognise the words of the Gospel, the fire of the Gospel, the features of the face and the life of Jesus Christ, in whom we are given in the Spirit, to share, right up to his journey of death and life, Easter?

If we are looking for a way to find newness of life, enthusiasm for our vocation, a renewed flowering of our form of life, here is the source to which we must return.

Is this desire, this tension, the ardour of this love – to become like the Beloved – familiar to us believers, laypeople and friars, of this time?

 • Without this encounter, is faith not in danger of becoming irrelevant, to the point of dying out?
 • Can we genuinely believe in a new rebirth and flowering in a time that seems to close off any possibility of a future, almost denying it, to live here and now?
 • Is not coming as a pilgrim to this mountain an act of faith in this possibility?
 • Was Francis not sent to warm a dying world, where faith itself seemed to be failing?

Today the challenge that reaches this mountain is great: an age in which God seems to have become a useless “accessory” for many. Non-belief is becoming widespread and a spirituality without God, without religion, finds its place…. could this be the right time for a more adult and personal faith? Motivated in a new way?

The hour to open ourselves to a faith of fire, thanks to the One who comes to meet us with a peaceful and loving gaze? Will we be able to allow ourselves to be wounded again so that we can descend from the world marked by this encounter and become more transparent and radiant witnesses to it?

We ask this of the Lord on this Vigil of the Stigmata through the intercession of St Francis: for the Church, for so many people searching, for the brothers of our Order and the brothers and sisters of our Franciscan Family.

 

 

HOMILY FOR THE FEAST OF THE STIGMATA OF SAINT FRANCIS

 

La Verna, 17 September 2021

This celebration began with an intense prayer: we told the Father that He Himself marked the flesh of Francis with the signs of the Passion and the intention is to inflame our spirit with the fire of His love.

Therefore, the Stigmata is not Francis’s “private” privilege but a burning and living reality for us today. The goal is to enable us to participate in the death and resurrection of Christ and, therefore, in his Passover. But is this not the heart of all new life according to the Spirit that we received in baptism? It is what Paul says: to share in his suffering (pain) in order to enter into his life (joy). To accept the rejection that Jesus faced, to allow ourselves to be touched and transformed by his love.

We find this tension between pain and joy, rejection and love, in Francis’ vision on this mountain:

When the blessed servant of the most High saw these things, he was filled with the greatest awe but could not decide what this vision meant for him. Moreover, he greatly rejoiced and was much delighted by the kind and gracious look that he saw the Seraph gave him. The Seraph’s beauty was beyond comprehension, but the fact that the Seraph was fixed to the cross and the bitter suffering of that passion thoroughly frightened him. Consequently, he got up both sad and happy as joy and sorrow took their turns in his heart. Concerned over the matter, he kept thinking about what this vision could mean, and his spirit was anxious to discern a sensible meaning from the vision.

 Francis is seized by a new encounter with the Lord, so great that it overwhelms him and leaves him almost overwhelmed. He cannot understand. Rather he is called to allow himself to be embraced, to be touched in his deepest reality, where the conformation to Christ awaits him, the acceptance of his form, of his way of being, of living, of loving and dying.

Francis shows us not everything is clear and straightforward, accessible to our understanding in the life of the Spirit. It is necessary to accept that admiration and incomprehension mingle, that something eludes us, that not everything can be taken in.

We experience it in our own lives and in all that moves around us: how much pain and love mingle! How much searching and striving along with fear and uncertainty! And how much all this troubles and confuses us. We would like a straightforward and tranquil path, and instead, like the Seraphic one, our spirit is agitated because we cannot grasp the meaning of what is happening to us. As believers, this disturbance frightens us. Perhaps we do not have faith?

Or we are called to walk another path to grow in faith: the abandonment and surrender of ourselves to his living and active presence amid the contradictions and frailties of our mortal and limited existence. The call to Life, the Passover of death and resurrection happens precisely within the tangle of our poor lives, which we are called to welcome and recognise as a place of salvation. Today more than ever, precisely in that radical weakness that we have experienced at first hand as a result of the pandemic.

What enables us to move on to Easter joy? Undoubtedly the consolation that we can experience through trust in the Father that does not deceive us but wants us to enter into his intimacy of pain and love, offering us himself. Yes, because if the Seraphim shows himself like this to the Poverello, it means that in God Himself love and pain meet, in the logic of total self-giving, which in a certain sense takes the Lord out of himself, turns him towards the world and us, to the point of making him a sharer in our cry.

If the Seraphim turns to Francis in swift flight, the latter knows that the Lord will meet him, seek him out, embrace him and mark him forever.

Let us ask ourselves why in the Testament St Francis does not speak of this initiative of the Lord, while he recalls the others (lepers, priests, brothers, the church…). Indeed, he wanted to hide the secret of the great King on the one hand, and on the other hand, this encounter has no one else with him but is directed only to him, the little one, it is a seal for his journey and a powerful sign for those who will follow him.

Francis wants to feel in his soul and in his body the pain that Jesus sustained at the hour of the Passion, and at the same time, he asks to feel in his heart that excessive love with which the Son of God was aflame for us sinners.

Again, pain and love intersect and show in Francis – and in us – the logic of the Passover.

Taking up the cross and following Jesus in this way of pain and love is the incandescent core of Francis’ Christian experience. The rest is to be understood and enlightened from this centre. The glorification of God in creatures, the love for his brothers, the mission of peace: everything in him is a reverberation and fruit of the Lord’s Passover.

Here is the response from the Lord that Francis was waiting for, in the face of incomprehension and bitterness on the part of his brothers and the fear of having missed the mark with his choices: God invites Francis, once again, to cross the Passover of death and resurrection of the Son, so powerful as to leave its marks in Francis’ flesh.

He invites him to lose his life in the freedom of love, not to hold back, to let himself go, to find himself in a new way: gift and not hoarding, welcome and not possession. Only in this way does Francis’ person and our own come to its truth. A person who relates, who goes out of himself, finds himself in the freedom of love that can submit to the other and not assert himself at all costs.

Francis even let the Lord enter his flesh and leave him a sign, a fiery kiss of love, just as he had let the lepers embrace him, the sinful priests prevent him from preaching, the brothers welcome him, and the unbelievers speak to him. A man unarmed and poor because he was free to love and to serve. For this reason, free to let himself be loved.

The mystery of the Stigmata is then so close to us, so familiar. As we celebrate it in the memory of the Lord’s Passover, we ask to be drawn to it and transformed by it.

ÉVKÖZI 26. VASÁRNAP

Kolozsvári Ferences Templom -

Havas Boldogasszony
 ferences
 templom és kolostor
Kolozsvár
Hirdetések
ÉVKÖZI 26. VASÁRNAP. 2021. SZEPTEMBER 26. SZENTÍRÁS VASÁRNAPJA

 

 • Szept. 27. Hétfő. Páli Szent Vince áldozópap. Emléknap. Szentmise 18:00-tól.
 • Szept. 28. Kedd. Szentmisék 10:00 és 18:00 órától lesznek. 17:00-től Szentségimádás.
 • Szept. 29. Szerda. Szent Mihály főangyal. A gyulafehérvári főszékesegyházban főünnep. Ünnep a főegyházmegyében. Szentmise 8:00-tól. A Szent Mihály-templom búcsúját szerdán, szeptember 29-én ünneplik meg 18,00 órától a Piarista templomban.
 • Szept. 30. Csütörtök. Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító. Emléknap. Szentmise 18:00-tól.
 • Október a rózsafűzér hónapja. Hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton, az esti szentmisék előtt, 17,20-kor rózsafűzért imádkozunk. Vasárnap a 10,30-as szentmise után.
 • Okt. 1. Elsőpéntek. Lisieux-i Szent Teréz. Emléknap. Szentségimádás 17:00-tól és szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 2. Elsőszombat. Imádkozzunk papi, szerzetesi és szerzetesnői hivatásokért. Szent Őrzőangyalok. Emléknap. Szentmise 18:00-tól.
 • Okt. 3. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP. Szentmise 9:00, 10:30 és 12:00 órától. Szintén október 3-án, vasárnap este 18,00-kor szentségimádást tartunk, utána 18,30-tól elimádkozzuk az Esti Dicséretet és elvégezzük a tranzitus szertartását, Szent Ferenc atyánk boldog halálára emlékezve.
 • Október 4-én, hétfőn, a ferences család Assisi Szent Ferenc atyánk mennyei születésnapját ünnepli. A búcsús ünnepi szentmise az ő tiszteletére este 18,00-kor kezdődik.
 • Jövő héttől újból indulnak a már sokak számára ismerős csoportjaink találkozói: Családos csoport, Francesco Palántái vegyes egyetemista csoport, Ferences Világi Rend. További részleteket a kitett plakátokon találunk, illetve a Kolozsvári Ferencesek honlapon.
 • 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel, október 4-től heti rendszerességgel, ferences templomukban egy új 10 parancsolat katekézis sorozat indul. Ezek a fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások megtanítanak új módon olvasni a mindennapokat és egy szép életet élni. Érdemes megmozdulni, és ösztönözni a fiatalokat, hogy jöjjenek el ezekre az alkalmakra, tudva azt, hogy sokak élete új értelmet nyert ezen tanítások által. Ezen alkalmak a templomban lesznek megtartva. Minden hétfőn 20,30-től Szeretettel várjuk a 18 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal házasokat. A katekézisek kb. egy órások lesznek. További részletek: 0746-774701 – fr. Tibor.

   
sajat: 

Oldalak