Jelenlegi hely

Gyakorlati tudnivalók

 A zarándoklat ideje: július 29. (szerda) – augusztus 3. (hétfő)

Útvonal: Újtusnád-Csíksomlyó (a Hargita hegység déli gerincén)
 

 
Találkozás:
- július 29-én, szerdán, 18 órakor az Új-tusnádi Római-Katolikus Plébánián
 
Utazás:
Új-tusnád – ebben a napszakban – megközelíthető:
Csíkszeredából a 15,54-kor induló vonattal. A vonatról a Tuşnad Sat nevű vonatállomáson kell leszállni
A vonatállomáson megpróbáljuk megszervezni, hogy valaki várjon benneteket. Ha mégsem, akkor onnan kb. 500 m-re található a Plébánia – amit mindenki ismer a falúban.
 • Csíkszeredából autóbusz járat is van: 16,00-kor indul a Tusnádfürdő-i járat, amelyről Új-Tusnádon kell leszállni (tehát nem Nagytusnádon, hanem csak az azt követő falu szélén – innen egy kicsit többet kell majd gyalogolni, mind a vonatállomástól)
 • Brassó felől 16,04-kor indul vonat Brassóból, ami 17,46-ra érkezik be Új-tusnádra.
Étkezés:
hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: csütörtök reggeltől szombat ebédig (csütörtök este Új-Tusnádon, szombat estétől hétfő délig pedig, Csíksomlyón lesz közös étkezés)
 
 
Szállás:
– szerda este: Új-Tusnádon a Plébánia udvarán - sátorban
– csütörtök és péntek este: sátor
Kérünk jelezd, hogyha tudsz hozni sátrat, megjelölve azt, hogy hány személyt tudsz még magad mellé befogadni.
Ha nincs lehetőséged sátrat hozni, akkor is jelezzél, hogy tudjuk, hogy mennyire van még szükség.
 • szombat, vasárnap este: Csíksomlyó, ferences kolostor melletti vendégház, illetve a nyomda épülete … szükség esetén sátor.

 

 

Ruházat és egyéb „csecsebecse”:
 • Mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt”, illetve esőköpenyt; az sem baj ha van egy elemlámpád.
 • Ugyancsak fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi ivóvizet tudsz magaddal vinni (napközben olyan túl sok iható forrással nem fogunk találkozni).
 • Legyen nálad egy műanyag, vagy pléh/bádog/inox bögre … ez fontos, hogy legyen pl. amiből az esti teát megidd
 • Hozzál magaddal meleg ruhát is (a Hargita nyáron is okozhat „hideg” meglepetéseket)
 • A legszebb ruhádat nyugodtan otthon hagyhatod, ha elhozod úgyis rápattan egy szikra, ami kiégeti vagy lesz egy kis faág, ami majd kiszúrja …
 • Igyekezzél ne magas sarkú cipőt hozni magaddal, hanem valami olyan kényelmes, és erős lábbelit, amiben jól tudsz gyalogolni (érdemes előtte egy kicsit „bejáratni”: a vadonatúj – vagy rég nem használt – cipők gyaloglás közben okozhatnak fájdalmas élményeket).
 • Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád)
 • A mobiltelefonodat, a mp3-as, 4-es, 5-ös stb. lejátszódat meg minden ilyen kütyüt nyugodtan otthon „felejtheted”: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil; csak nem biztos, hogy van térerő ;-))
 • Viszont ne felejtsd otthon a hálózsákodat, izolírodat, sátradat, törölköződet … rózsafüzéredet stb., amelyeknek ezekben a napokban nagy hasznát veheted.
 • A nagyobb csomagjaink (sátor, hátizsák stb.) egy részét autó fogja vinni, ezért jó, hogyha hozol magaddal egy kisebb hátizsákot is, amelybe belefér mindaz amire egy napra szükséged van (ivóvíz, egy kis kaja, esőköpeny stb.)
 
Anyagiak:
 • kinek-kinek magának kellene megoldania az Új-Tusnádra való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit
 • a csütörtöktől szombat délig szükséges élelem beszerzése is résztvevők zsebét terheli
 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni … S természetesen köszönet azoknak, akik már előzőleg is hozzájárultak az előkészületek kiadásaihoz!)
 
 
 
Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő rövid időben még megpróbálunk választ adni. Kérünk, hogy ezen a lapon lévő tudnivalókat mások számára is add tovább (igyekszünk mi is mindenkihez eljuttatni, de mégis jobb ha valakihez többször is eljut, minthogy bárki is kimaradjon).
 
További jó készülődést!

 

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer