Jelenlegi hely

IX. FerIZa - gyakorlati tudnivalók

 

A zarándoklat ideje: július 29. (péntek) – augusztus 3. (szerda)

Útvonal: Csíkszentdomokos-Csíksomlyó (a Gyimesi és Csíki-havasok gerincén)

 

Találkozás:

- július 29-én, pénteken 18 órakor, Csíkszentdomokoson a Segítő nővérek házában (Csíkszentdomokos, Templom utca 1650)

 

 

Utazás:

Csíkszentdomokos – ebben a napszakban – megközelíthető:

Csíkszeredából a 15,28-kor induló vonattal (illetve a későbbi órákban is még van járat, de azért jó volna időben megérkezni).

A vonatállomáson megpróbáljuk megszervezni, hogy valaki várjon benneteket. Ha mégsem, akkor majd feltaláljátok magatokat.

 • Csíkszeredából autóbusszal

 • de Marosvásárhely felől is van vonatjárat

Étkezés:

hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: szombat reggeltől hétfő ebédig (péntek este Csíkszentdomokoson, majd hétfő estétől Csíksomlyón közös lesz az étkezés, amelyről már nem nektek kell gondoskodni ;-))

Szállás:

péntek este: Csíkszentdomokos, Segítő Nővérek udvara – nagyrészt sátorban

szombat és vasárnap este: sátor (ha van sátrad hozd magaddal Csíkszentdomokosig, onnan majd mi szállítjuk tovább; előző évekhez hasonlóan idén is külön fiú és külön lány sátrak lesznek, esetleg külön családos sátrak – ez utóbbihoz ne felejtsd otthon a házassági igazolvány hitelesített másolatát ;-) )

 • hétfő estétől: Csíksomlyón, a ferences kolostor melletti vendégház, illetve a nyomda épületében … szükség esetén sátorban.

Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit hozzál magaddal?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod is, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s első este megpróbáljuk beküldeni Csíksomlyóra … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet)

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni”, illetve esőköpenyre is szükség lehet; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Ugyancsak fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni (sajnos a havasok gerincén elég kevés a forrás, úgyhogy … kell magunkkal vizet cipelni: reggel és este azért lesz forrás a közelben).

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal meleg ruhát is (az a vidék nyáron is okozhat „hideg” meglepetéseket). A báli ruhádat nyugodtan otthon hagyhatod, erre biztos nem lesz szükséged ezekben a napokban …

 • Ami a lábbelit illeti: jó tudni, hogy alapvetően nem táncolni megyünk, ezért érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád)

 • A mobiltelefonodat, a walkmann-odat, hifi-tornyodat, cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil; csak nem biztos, hogy van térerő ;-))

  Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Csíkszentdomokosra való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő rövid időben még megpróbálunk választ adni. Kérünk, hogy ezen a lapon lévő tudnivalókat mások számára is add tovább (igyekszünk mi is mindenkihez eljuttatni, de mégis jobb ha valakihez többször is eljut, minthogy bárki is kimaradjon).

 

További jó készülődést!

 

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer