Jelenlegi hely

VIII. FerIZa - gyakorlati tudnivalók

 A zarándoklat ideje: július 28. (szerda) – augusztus 2. (hétfő)

Útvonal: Gyimesfelsőlok-Csíksomlyó (a Csíki-havasok gerincén)

Találkozás:

- július 28-én, szerda 18 órakor, Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceumban

Utazás:

Gyimesfelsőlok – ebben a napszakban – megközelíthető:

Csíkszeredából a 15,40-kor induló vonattal. A vonatról a Lunca de Sus nevű vonatállomáson kell leszállni.

A vonatállomáson megpróbáljuk megszervezni, hogy valaki várjon benneteket. Ha mégsem, akkor onnan kb. 500 m-re található a Líceum (állítólag így kell érdeklődni utána).

 • Csíkszeredából autóbusszal

Étkezés:

hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: csütörtök reggeltől szombat ebédig (szerdán este Gyimesfelsőlokon, majd szombat estétől Csíksomlyón közös lesz az étkezés, amelyről már nem nektek kell gondoskodni ;-))

Szállás:

szerda este: Gyimesfelsőlok, az Árpádházi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceumban

csütörtök és péntek este: sátor

Kérünk jelezd, hogyha tudsz hozni sátrat, megjelölve azt, hogy hány személyt tudsz még magad mellé befogadni. Ha nincs lehetőséged sátrat hozni, akkor is jelezzél, hogy tudjuk, hogy mennyire van még szükség.

 • szombat estétől: Csíksomlyón, a ferences kolostor melletti vendégház, illetve a nyomda épületében … szükség esetén sátorban.

Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit hozzál magaddal?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s első este be tudjuk küldeni Csíksomlyóra … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet)

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni”, illetve esőköpenyt; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Ugyancsak fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni (sajnos a Csíki-havasok gerincén elég kevés a forrás, úgyhogy … kell magunkkal vizet cipelni).

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal meleg ruhát is (a Csíki-havasok nyáron is okozhatnak „hideg” meglepetéseket)

 • A legszebb ruhádat nyugodtan otthon hagyhatod, ha elhozod úgyis rápattan egy szikra, ami kiégeti vagy lesz egy kis faág, ami majd kiszúrja …

 • Ami a lábbelit illeti: jó tudni, hogy alapvetően nem táncolni megyünk, ezért érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád)

 • A mobiltelefonodat, a walkmann-odat, hifi-tornyodat, cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil; csak nem biztos, hogy van térerő ;-))

  Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Gyimesfelsőlokra való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő rövid időben még megpróbálunk választ adni. Kérünk, hogy ezen a lapon lévő tudnivalókat mások számára is add tovább (igyekszünk mi is mindenkihez eljuttatni, de mégis jobb ha valakihez többször is eljut, minthogy bárki is kimaradjon).

 

További jó készülődést!

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer