Jelenlegi hely

Gyakorlati tudnivalók a XI. Ferences Ifjúsági Zarándoklattal kapcsolatosan

Aki hisz … úton van.

A zarándoklat ideje: július 28. (vasárnap) – augusztus 2. (péntek)

Útvonal: Gyimesfelsőlok-Csíksomlyó (a Gyimesi és a Csíki havasok gerincén)

 

Találkozás:

- július 28-én, vasárnap 17 órakor, Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceumban, tehát itt
(mivel vasárnap van, s sokan talán az utazás miatt nem tudnak részt venni szentmisén, ezért este itt lesz közös szentmisénk)

Utazás:

Gyimesfelsőlok – ebben a napszakban – megközelíthető:

   • Csíkszeredából a 15,34-kor induló vonattal. A vonatról a Lunca de Sus nevű vonatállomáson kell leszállni, s onnan kb. 500 m-re található a Líceum

   • talán valami buszjárat is van, de ez vasárnap eléggé bizonytalan

Étkezés:

az előző zarándoklatokhoz hasonlóan, hideg élelmet kellene pakoljon ki-ki magának a következő időszakra: hétfő reggeltől szerda ebédig (vasárnap este Gyimesközéplokon, majd szerda estétől Csíksomlyón közös lesz az étkezés, arról majd a ferences testvérek gondoskodnak)

Szállás:

vasárnap este: Árpád-házi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceumban

hétfő és kedd este: sátor (ha van sátrad hozd magaddal Gyimesbe, onnan majd mi szállítjuk tovább; előző évekhez hasonlóan idén is külön fiú és külön lány sátrak lesznek, esetleg külön családos sátrak – ez utóbbihoz ne felejtsd otthon a házassági igazolvány hitelesített másolatát ;-) )

 • szerda estétől: Csíksomlyón, a ferences kolostor melletti vendégház, illetve a „nyomda” épületében … szükség esetén sátorban.

Ruházat és egyéb „csecsebecse” – avagy mit hozzál magaddal?:

 • A csomagod cipeléséhez hozz magaddal hátizsákot: jó ha van egy kisebb hátizsákod is, amit a gyalogláshoz tudsz használni (tehát belefér egynapi kaja, víz, esőkabát stb.); a nagyobb dolgainkat majd autó fogja vinni (ha esetleg van olyan csomagod, amelyre csak Csíksomlyón lesz szükséged, akkor azt külön csomagolhatod, s első este megpróbáljuk beküldeni Csíksomlyóra … így nem kell cipelni a gyaloglós napokon – ez neked is, s az autóknak is könnyebb lehet).

 • A szálláshoz – a sátor mellett, illetve a sátorban – szükséged lesz hálózsákra; a laticel/izolír/gumimatrac stb. szintén fontos eszköz a jó alváshoz. (Akinek nincs sátra ne essen kétségbe … biztos, hogy lesz mindenkinek lehetősége „tető alatt” aludni)

 • Mindenképpen hozzál magaddal: kalapot vagy kendőt … vagy valami más „tökfödőt” és jó ha van nálad valami krém, amivel a napsugarakat meg tudod „szelídíteni”, illetve esőköpenyre is szükség lehet; az sem baj, ha van egy elemlámpád.

 • Ugyancsak fontos, hogy hozzál magaddal egy olyan üveget/flakont/kulacsot stb., amiben kb. egy napi – min. másfél liter!!! – ivóvizet tudsz magaddal vinni (főleg a Csíki havasok gerincén elég kevés forrással fogunk találkozni).

 • Legyen nálad (fém)bögre, mert nem lesz miből teát igyál, s a bicska/kés sem megvetendő szerszám a hegyekben töltött napok alatt

 • Hozzál magaddal meleg ruhát is (az a vidék nyáron is okozhat „hideg” meglepetéseket). A szombat esti bulis cuccodat nyugodtan otthon hagyhatod, erre biztos nem lesz szükséged ezekben a napokban …

 • Ami a lábbelit illeti: jó tudni, hogy alapvetően nem táncolni megyünk, ezért érdemes olyan cipőt választani magadnak, ami a hegyre való (lehetőleg ne új legyen, mert az biztos, hogy fel fogja törni a lábad, hanem olyan, amiben már gyalogoltál); jó ha van még egy cserecipőd is

 • Ha valami különleges gyógyszerre van szükséged azt is hozd magaddal (apróbb kellemetlenségekre lesz nálunk is gyógyszer, de …

 • A csomagoláshoz: Minden ruhádat, de egyéb csomagodat is nylon zacskókba csomagold be, s úgy rakd be a hátizsákodba (így egy esetleges eső után is van esélyed, hogy marad száraz ruhád). Jó, ha a hátizsákod olyan, hogy bele tudsz pakolni mindent, s nem kell kívülről mindenféle improvizációval felaggatnod rá különböző cuccaidat: az ilyen megoldás egyrészt a szállítást nehezíti meg, másrészt pedig könnyen elveszhetnek ezek a „lógó” dolgaid ;-)

 • A mobilodat, az mp3-4-5 stb. lejátszódat, a cigarettás dobozodat stb. nyugodtan otthon „felejtheted”, s ha mégsem, akkor a zsákod mélyére rejtheted: meglátod megéri egy kicsit „kikapcsolni” magadat (szükség esetére a szervezőknél lesz mobil)

  Anyagiak:

 • kinek-kinek magának kellene megoldania a Gyimesfelsőlokra való eljutás, illetve a Csíksomlyóról való hazautazás költségeit

 • a többi kiadást – szállás, étkezés, csomagszállítás költségei stb. – majd mi próbáljuk előteremteni (ezért ha valaki az utazási költségeken túl is hozzá akar járulni, azt nem fogjuk visszautasítani … a jótevőinkért, támogatóinkért pedig majd a zarándoklat közben is fogunk imádkozni)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor a hátralévő időben még megpróbálunk választ adni.

 

További jó készülődést!

Sajat címkek: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer