Kolozsvári ferences kollégisták tanulmányi és lelki napja

2020-2021-es tanév második félév

Kolozsvár, Torockó

 

 

2021.05.15 – kollégista lelkinap – Kolozsvár-Torockó

2021.05.25. – tanulmányi nap – szakkollégium, Kolozsvár, ferences kolostor

2021.06.08. – tanulmányi nap – záró ünnepség, Kolozsvár, ferences templom és ferences kolostor

 

A kolozsvári Ferences Egyetemi Kollégiumunk 2014 őszétől fogad diákokat, olyan közösségi hátteret biztosítva számukra, ami életvitelszerűen segíti őket a nagyváros útvesztőiben való eligazodásban, személyes útkeresésük nehézségeinek legyőzésében és Istennel való kapcsolatuk elmélyítésében, nem tévesztve szem elől a tanulmányok fontosságát. Kollégiumunkban olyan magyar fiataloknak adunk szállást, akik szűkös családi segítséggel sem tudnák megoldani a Kolozsváron való tanulásukat. Jelenleg a kolostor falain belül 18 fiúnak, a templomunk túloldalán található lakásokban 8 diáklánynak biztosítunk lakhatási lehetőséget. A kolozsvári hatalmas árak mellett nehéz viszonylag olcsó és központi fekvésű szállást találni, ahol a közösség és a hangulat is mind a szakmai és hitbeli fejlődést, valamint magyar környezetet biztosítana. Ezért érezzük kollégiumunkat ebből a szempontból is pozitív példának, hiszen itt az egyetemi tanév alatt olyan magyar fiataloknak adunk helyet és fejlődési lehetőséget, akik nehezen tudnák megoldani Kolozsváron való tartózkodásukat.

 

 

A kollégiumi programok megszervezése, a megfelelő szállás biztosítása mellett, számunkra elengedhetetlen feladat, hiszen a programjaink által úgy szakmailag, mint lelkileg is fejlődhetnek diákjaink.

A globális pandémia évében még nagyobb jelentőséggel bírt a kollégisták számára a lelki napon és tanulmányi napokon való részvétel. A korábbi években külön hétvégét szántunk e programunk megszervezésére, amikor diákokkal ellátogattunk a dési ferences kolostorba. Viszont az idén, a járványhelyzet miatt, programunkat rendhagyó módon több napra felosztva tudtuk megvalósítani. Eredeti terveink szerint két különböző napon szerettük volna a programot kialakítani, összekapcsolva a Szent Antal nagykilenced keddi szentmisével, viszont az első programnap 2021.05.15. megszervezése után, látva a diákok nagy igényét, hogy szaktémájukat minél többen előadják és társaikkal megosszák, még egy napot szükségesnek tartottunk beiktatni. Így 2021.05.25-én, keddi nap, reggeltől késő estig, szakkollégiumi ülések zajlottak a ferences kolostor termeiben.

 

 

Rendezvénysorozatunkat a Kollégista lelkinappal kezdtük, amikor közös szentmise bemutatása után Torockóra kirándultunk. A kirándulással összekapcsolt elmélkedések és előadások csapatépítő jelleggel is bírtak. Ugyanakkor a lelki nap során alkalmunk adódott felhívni a fiatalok figyelmét a teremtésvédelemre és a környezetvédelemre. Csodálatos természeti tájakat érintettünk, így a ferences lelkiségből adódóan is a teremtés tiszteletét és a természet előtti alázat érzését is sikerült megismertetni fiataljainkkal. Lelki Napunk minden résztvevőnek más-más élményt hozott, mindenkit másképpen érintett meg, hiszen a közös ima, a néha nehéz terep a kirándulás során, az ifjúsági énekek, a játékok, a kacagás, a csodálatos természet, a gyaloglás mind a lelki töltekezés színtere volt.

 

 

 

A tanulmányi nap során 2021.05.25-én és 2021.06.08-án a Mezőgazdaság, Villamosmérnöki, Vállalati pénzügyi menedzsment, Fotó-Film-Média, Pszichológia, Matematika, Mechanika, Marketing, Dokumentáció- és információtudományok, Gyógypedagógia, Pénzügy és Bank, Gyógytorna és Pedagógia témakörben hangzottak el dolgozatok, de az előadók közös gyakorlatra is hívták a résztvevőket. A bemutatók során a diákok egymás szakterületét is jobban megismerhették, információkat szerezhettek egymás tudományos munkásságáról, így jobban megértették társuk munkáját.

 

A kolozsvári ferences kollégisták tanulmányi és lelki napja rendezvényünket 2021.06.08-án ünnepi szentmisével zártuk, amelyet közös agapé követett, mely során értékeltük az együtt töltött három napot.

 

Hisszük, hogy kollégiumunk programjai által is hozzájárulunk ahhoz, hogy Erdélyben egy öntudatos, hivatástudattal rendelkező és a konkrét felmerülő problémák megoldására elkötelezett fiatalok kerülnek ki az életbe.

 

Hálásak vagyunk, hogy az idén is sikerült immár hagyományossá vált programunkat hatodjára is megszervezni. Köszönjük a Magyar Állam Egyházi közösségi célú programok támogatásának, Románia Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, hogy támogatták a kolozsvári ferences kollégisták tanulmányi és lelki napi programjának megvalósítását.

sajat: