Szt. Ferenc Iskolája Tábor

 

Légy Jézus barátja, miként Szent Ferenc

 
 

A ferences lelkiséget bárhol meg lehet élni – talán ez az egyik legfontosabb üzenet, amelyet az Assisi Szent Ferenc iskola csíksomlyói táborában részt vett gyerekek vihettek magukkal. Mintegy hetven, közeli és távoli településről egyaránt érkező 4–8. osztályos diák ismerkedhetett négy napon át a ferences szerzetesrend alapítójának életével. Tették mindezt játékosan, közösségben dolgozva.

„A Vasárnap katolikus hetilap kért fel minket, hogy a Ferenc-rend 800 éves jubileuma alkalmából szervezzünk velük közösen egy vetélkedőt a gyerekeknek” – fogalmazott a múlt csütörtöktől vasárnapig lezajlott tábor előzményeiről Tibor testvér. Mint mondta, az elmúlt tanévben minden hónapban feladatokat állítottak össze, amelyek Szent Ferenc életéből ragadtak ki fontosabb mozzanatokat. „Ennek az egésznek a Szent Ferenc iskolája nevet adtuk. Ismerjük és tanuljuk meg életét, de ezalatt nézzük azt is, hogy az ő élete mire tanít” – magyarázta a szerzetes. Mint megtudtuk, az első-második osztályosoknak rajzolniuk kellett az adott témáról, a 3–4. osztályosoknak úgyszintén, ám nekik már szövegbe öntve is ki kellett fejezni gondolataikat bizonyos kérdésekkel kapcsolatban. Az 5–8. osztályosok már csoportban dolgoztak, feladataik pedig más jellegűek voltak: azaz Szent Ferenchez hasonlóan kellett cselekedjenek – például meglátogatni az általuk bizonyos értelemben „leprásnak” vélt személyt, közelebb kerülni hozzá. „Havonta díjaztuk a gyerekeket, ám időközben rájöttünk, hihetetlenül értékes munkákról van szó” – említette Tibor testvér. Hozzátette, érezték annak szükségességét, hogy élőben is megismerjék ezeket a nagyon értékes nebulókat. Emellett természetesen az is jó volna, ha a vetélkedőn részt vevők egymással is találkoznának.

Átvenni Szent Ferenc egyszerűségét

A közösségben dolgozni, játszani, szolgálni a többieket, odafigyelni rájuk, megosztani egymással az örömet és a javakat – az egész napos foglalkozások által ezeket az értékeket tanulhatták meg a gyerekek. Hallhattak előadásokat Szent Ferenc életéről a klarissza nővérektől, illetve a ferences testvérektől. Vetélkedők is zajlottak az elhangzottakból, egy csoportos munka alkalmával például rajzba kellett foglalni a történeteket. És hogy még érdekesebb legyen a feladat, el is kellett játszani azt. Volt kirándulás a somlyói nyeregbe, ahol ugyancsak tartalmasan töltötték el az időt, tanultak és játszottak. Ezáltal arra is rájöhettek, az Istennel való kapcsolat a természet szeretete által is megvalósulhat. „A tábor közösségépítés is volt így, ami Szent Ferenc életében nagyon fontos. Üzenete pedig az, a ferences lelkiséget bárhol megélhetik” – magyarázta Tibor testvér. A gyerekek búcsúzóul az emlékokleveleken kívül egy fából készült Tau-keresztet is kaptak ajándékba. Szent Ferenc ezt rajzolta az emberek homlokára, a kolostori szobák falaira, ezzel zárta leveleit. „Ennek átadásakor azt mondtuk mindegyiküknek: vedd Krisztus keresztjét, és légy az ő barátja, miként Szent Ferenc. Arra biztattuk, amikor látják és nyakukban hordják ezt, legyenek olyan emberek, akik Jézusra emlékeztetnek” – fogalmazott a ferences szerzetes.

                                                                                                                                                           Rédai Botond

www.szekelyhon.ro

 

Zsolozsma részlet a gyerekekkel

 

A gyerekek beszámolói:

 

 

Baróti Tibor

 

Tábori beszámoló:

 

Assisi Szent Ferenc iskolájának tábora sokkal többet jelentett számomra mint bármilyen más tábor. már a kezdetekben is sokkal meghittebb körülmények közt indultunk útnak itthonról. a helyszínen nem volt szükség megismerkedésre hiszen mindannyian ismertük egymást, hogy honnan azt talán mi sem tudtuk de abban biztosak voltunk, hogy Jézussal kapcsolatosan.

a csapatokba való osztás még inkább felgyorsította az ismerkedés további szakaszait. az első csoportos foglalkozásnál már egy csapatként tudtunk működni egyetértésben és barátságban. a közös étkezéseknél rádöbbentünk az asztal mellett, hogy nem csupán én vagyok( mint otthon a családban ,esetleg), hanem még rajtam kívül mások is vannak akik ugyanazt az ételt szeretik mint én és meg kell osszam velük a részem. de nem csupán az étkezésből kell kivennem a részem hanem a segítségből is hisz az is hozzátartozik egy közösség életéhez

mikor leültünk és mindannyian figyeltünk Tibor testvér szavaira, amikor Szent Ferenc életét magyarázta mintha egy lelki táplálékot nyújtott volna át számunkra. a tábor utolsó napján, az un. :,,kicsengetésen" örökre megpecsételte szíveinket jelképesen, a TAU- kereszt átadásával, hogy Szent Ferenchez tartozunk és így általa Krisztushoz is.

a tábor utolsó pillanataiban könnyek között búcsúztunk egymástól, ha testi szemeinken nem is látszott de lelki szemeink itatták az egereket. meghatódva de bízva egy újabb viszontlátás reményében.

 

Isten fizesse meg a tábor megszervezésében munkálkodóknak a segítséget, az érdekes programokat és a meghitt beszélgetéseket.

 

Bege Hunor:

Ez egy nagyon jó tábor, volt soha nem fogom elfelejteni. A ferencesek is mindig a szívemben maradnak. Nagyon jó volt a hangulat. Jók voltak a programok és a csoportos feladatok. A tábor végén Kaptunk egy gyönyörű ajándékot. Ez az ajándék egy tau kereszt volt. Írhattam volna több oldalas fogalmazást a táborról de nem tettem mert ebből is megérthetik az olvasók a szöveg üzenetét. Aki kihagyta az nem tudja, hogy miről maradt le.

 

 

Egy nyári iskola felejthetetlen élményei

A 2009-2010-es tanévben a kovásznai Boldog Apor Vilmos

Gyermekvédelmi Központ néhány gyereke nemcsak az állami iskolában

folytatta tanulmányait,hanem egyházi iskolában is.2009 őszén a Vasárnap

cimü hetilapban a ferences szerzetesek közöltek egy felhívást,miszerint

részt lehet venni egy vetélkedőn,melynek célja nem a nyerés,hanem inkább

a Szent Ferenc életének megismerése volt.Természetesen beneveztünk és

minden fordulóra nagy lelkesedéssel irtunk

fogalmazásokat,rajzoltunk.Minden munkánk Ferencről szólt,arról az

emberről,aki szerette Istent és annak minden

teremtményét.Kitartottunk,minden fordulóra dolgoztunk és jutalmul egy

csíksomlyói négy napos táborba részesültünk.

 

A tábor 2010 augusztus 12-én kezdődött,Dr.fr.Orbán Szabolcs OFM és

fr.Pantea Tibor OFM szervezésében,akik nagy szeretettel fogadtak

bennünket,szép szobába szállásoltak el és elhalmoztak szeretetükkel.A

táborban 80 gyerek vett részt,de a vetélkedőn Erdélyből 600 gyerek

nevezett be.

A táborban soha nem tudtuk előre,hogy mi is fog következni,mert Tibor

testvér szerint így minden a bizalom játékává válik és elég ha néhány

perccel a program előtt tudjuk meg,hogy mi is fog következni.Minden

gyönyörűen meg volt szervezve,a ferencesek mindenben a pontosság elvét

követték és ezt tőlünk is elvárták.Ami számomra a legfontosabb volt,az

az,hogy soha egy percig sem unatkoztunk,állandóan történt valami

érdekes,sokat játszottunk.Szent Ferenc életéről sok érdekes dolgot

tudtunk meg,rajzokat készítettünk,rövid jeleneteket mutattunk be.A

nyeregbe kirándultunk,sok szép emlék jutott eszünkbe,hisz a pünkösdi

búcsú mindenki életének részévé vált.Felemelő érzés volt reggel és este

zsolozsmázni a ferences testvérekkel és szentmisén részt venni a

kegytemplomban.

A tábor utolsó napján ajándékba kaptunk egy-egy TAU keresztet,amit azóta

is szívesen viselünk magunkon.A kereszt Assisiből származik és olajfából

készült.

Isten fizesse a ferences testvéreknek és segítőiknek az irántunk

való sok szeretetet és törődést.

Jonica Xénia, Kovászna

 

 

 

Toth Emese:

Nekem nagyon tetszett minden nagyon jol meg volt tervezve ami nagyon tetszett az hogy a napot imadsaggal kezdtuk es vegeztuk egyutt nem ugy hogy aki akar magaba imatkozik es kesz ,rengetek mindent megtudtunk Szent Ferencrol es a turak is tetszettek akarmilyen farasztoak voltak de megerte ,rengeteg uj baratom lett es igy bovult a barataim szama aminek orulok mert minel tobb embert megismerek annal jobb ,nagyon klassz volt nekem nagyon nagyon tetszett ,azt hogy szep ido volt biztos az Ur adta hogy jol erezzuk magunkat!!! :) :) :)

 

 

 

Kedves szervezok

Ez a tabor szamomra hatalmas elmeny volt. Sok mindent megtanultam sok mindenre valaszt kaptam, es edigi tanulmanyaim a vallasommal kapcsoltaban  bovultek. A tabor ideje allat nagyon jou baratsagok szovodtek.

Nagyon jol ereztem magam, orvendek hogy ott lehettem, es remelem, hogy jovoben is resztvehetek ezen a taboron.  Es azokat akik nem voltak csak biztatni tudom hogy tegyenek meg mindent azert, hogy jovobe ok is ott lehesenek, es atelhesek azokat a perceket amiket mi ateltunk a kedves emberek kozt es abban a kornyezetben. 

    Koszonom hogy ott lehettem, es gartulanok a szerveoknek! Remelem jovobe ujra talakozhatok veluk!

   Udvozlettel Vaszi Szimonetta Zsofia Csomafalvarol.

 

 

 

ismétlődik a szöveg:)))))))))

Kedves Tibor Testvér .

Először is nagy örömmel olvasom e levelet.

Ez a tábor számomra hatalmas elmeny volt. Sok mindent megtanultam sok mindenre valaszt kaptam, és edigi tanulmanyaim a vallasommal kapcsoltaban bővültek. A tábor ideje alatt nagyon jó baratsagok szövődtek.

Nagyon jól ereztem magam, örvendek hogy ott lehettem, és remélem, hogy következő iskolán is részt vehetek . Azok akik nem voltak bátrak ,hogy pályázanak csak biztatni tudom. Tegyenek meg mindent azért, hogy jövőbe ok is ott lehesenek,

és ők is hallhassák azt a rengeteg szépet .

Köszönőm ,hogy ott lehettem és én csak gratulálni tudok minden tökéletes volt .

Üdvözlőm a többi kedves testvért:Szabolcs és Hugó ferencest.

2010.08.18 Lukács Adél

 

 

 

Bevallom, hogy számomra pozitív csalódás volt ez a tábor! Református létemre azt hittem, hogy nem fogom jól érezni magam, de nem így történt.

Nagyon jól éreztem magam, nagyon tetszettek a játékok és minden. A testvérek nagyon kedvesek, segítőkészek és barátságosak voltak, köszönöm, hogy tanulhattam tőlük!

A táborban nagyon jó volt az, hogy nem tudtuk előre, mi lesz a következő program, így sokkal érdekesebb volt az egész. Az is tetszett, hogy szinte mindig a természetben voltunk.

Egyszóval nagyon jól éreztem magam és mindig szívesen, örömmel fogok visszaemlékezni erre a táborra

Katalin Csíkdánfalváról

 

 

 

 

Szabo Anita:

A tabor nagyon tetszett............................szuperek voltak az ételekis. Én , ugy érzem, hogy ezalatt a pár nap alatt hitemben megerösödtem, aminek

nagyon örülök!!! :)

 

 

 

Nekem ez a tábor nagyon-nagyon remek volt,jól éreztem magam veletek!A kiscsoportban is jó volt minden,eléggé családias volt a hangulat.Új embereket ismertem meg,barátságokat kötöttem.Közelebb kerültem Istenhez,lelkileg megújulva tértem haza családomhoz!

Rengeteg élménnyel gazdagodtam,remélem jövőben ugyanott,ugyanakkor találkozunk:)

 

Tisztelettel:

Kalapács Izabella

 

 

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus !

Köszönöm a képeket , a szüleim nagyon örültek , hogy láthatták , milyen volt a tábor !

Íme a táborban töltött napjaim beszámolója :

Csütörtökön , érkezés után csodálatos volt hallgatni a Klarissza nővérek mesélését. Pénteken fárasztó volt ''kimászni'' a somlyói nyeregbe , de ezenkívül nagyon szórakoztató is volt . Szombaton elszontyolódtunk egy kicsit , mert másnap már menni kellett haza , de ennek ellenére ez a nap is jól telt ! Vasárnap délelőtt kiosztották a Tau-kereszteket , a hozzájuk tartozó leírást és az okleveleket aminek nagyon örültünk . Nagyon tetszettek a programok , jó volt , hogy egy nap kétszer is jártunk templomba . Sokaknak nem tetszett , hogy korán kellett kelni , megmondom én sem voltam elragadtatva túlzottan , de hát ennyi csak belefér . Nekem nagyon jól telt ez a tábor , sok barátnőt szereztem . Köszönöm , hogy részt vehettem ebben a táborban !!!

Szeretettel , Biró Boglárka Csíkszereda

 

 

 

Cseke Hajnalka:

...Hát hol is kezdjem?Nagyon nagy élmény volt.Rengeteget játszotunk,barátkoztunk és szórakoztunk. És persze tanultunk.Nagyon boldog vagyok,hogy sok-sok barátot szerezhettem és remélem,hogy jővőre is be tudok nevezni ebbe a versenybe és még lesz ilyen tábor.

Nagyon hálás vagyok,hogy ott lehettem.

 

 

 

 

 

 

Lidia Kind:

Részemről a játékos programok közül a "Káosz" nevezetű játék tetszett a legjobban.

Nagyon tetszett a Szt. Ferenc életérol szóló történet, amit aztán végul le is rajzoltunk.

Számomra nagyon jó volt a tábor.

Nagyon örülök ,hogy részt vehettem ezen a táboron.

 

 

 

Kedves Tibor testvér!

Szerintem az egész tábor fantasztikus volt. Nagyon tetszett a nyeregben való kirándulás, a métázás, a Naphimnusz ismertetése. De mégis a legszebb a tábortűz volt. A lángok lobogtak, mi pedig elgondolkodtunk, énekeltünk, játszottunk. Valahogy a lángok még ránk, izgő-mozgó táborozókra is megnyugvást árasztottak.Az ismerkedős játékok is hasznosak voltak, mivel igy megismerhettük a messzi tájakon élőket is. A szindarabokban megmutathattuk szinészi tehetségünket is. A kedvenc játékom a Káosz játék volt. Itt amellett, hogy többet megtudtunk Szent Ferencről, a ferencesekről, megtanultunk csapatban dolgozni, jobban megismertük csapattársainkat.

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a táborban!

Szeretettel:

Grebur Kinga:)

Nekem ez a tábor nagyon jól telt .Egészen csütörtöktől - vasárnapig nagyon élveztem az egész müsort és programokat ,

de különösképpen a rajzversenyt és a kirámulást a hegyben.Nagyon köszönjuk az értünk tett fáratságot és a sok képet.    ÜDVÖZLETTEL:Szilágyi. M Beáta.