Ferences kollégisták „összerázó hétvégéje”

2021. szeptember 25–26.

Immár hagyományos hétvégi programunk alatt lehetőség volt a szombaton beköltözni a kollégiumba, megismerkedni az új lakótársakkal, majd vasárnap a kirándulás során lehetőséget biztosítottunk a diákok számára, hogy egymásra hangolódjanak. Ferences kollégisták „összerázó hétvégéjét” közös agápé és szentmisén való részvétel zárta.

Köszönjük Gencsi Eszter kollégistánknak kedves beszámlolóját az eseményről:

 

Szeptember 26-án, vasárnap került sor a kolozsvári Ferences Egyetemista Kollégium immáron hagyományosnak számító, a kollégisták által várva-várt összerázó nap megszervezésére. Az összerázó nap nagy népszerűségnek örvend fiatal és idősebb kollégisták körében is, hisz egyrészt a találkozások számára nyújt kiváló lehetőséget, találkozás a régi barátokkal, ismerkedés az új társakkal, másrészt pedig egy szórakozással és kellő lelki útravalóval ellátott bemelegítő az új, közösen eltöltendő tanév előtt.

Minden összerázó nap három elmaradhatatlan programponttal rendelkezik, ezek köré épült idén is a kollégisták részére szervezett esemény. Röviden a következők: séta, könnyed túra, avagy barangolás a természetben, az új tanév küszöbén lelki útravalóval történő feltarisznyázás, illetve közös felajánló szentmise az új tanév sikereiért.

Idén a természetjárás célpontja a Kolozsvár mellett elterülő Bükk volt. Vasárnap reggel a kollégisták a ferences kolostor udvarán gyülekeztek, ahonnan közösen indultak el a ferences testvérek kíséretében a kolozsvári Bükkbe. Már az odaút élményekkel gazdagította az ifjúságot, egymással beszélgetve, ismerkedve érkezett meg a csapat az erdőséghez, ahol jelentkeztek a kalandok. Már a könnyed túra csapatépítő jelleggel bírt, hisz az út során nem csupán magára kellett figyelnie az emberne k, hanem a társaira is, a nedves talaj, a kiálló faágak, az útközben kidülemkedő nagyobb kövek fokozott figyelmet igényetek a testi épség megőrzése érdekében.

Ebédidőhöz érkezvén, a hosszú erdei sétát egy piknik követett egy nagy tisztáson. A testi táplálás mellett elengedhetetlen a lélek táplálása is, így az ebéd, majd azt követő szieszta után elmélkedésre került a sor. Mint minden évben, idén is a ferences testvérek által kiválasztott szentírási rész mentén egy hosszasabb elmélkedésre vonult csendben félre minden kollégista, hogy a hallottakat picit megemészthesse magában, a jó Istenhez fordulva néhány fohásszal áldást kérjen az előtte álló tanévre.

Az elmélkedés után a csapat a hazaútnak vágott neki. A kolostorba való megérkezést egy közös szentmise követte, amelynek elmélkedése szorosan kapcsolódott a korábbi elmélkedés témájához, azaz jó társakként egymás mellett élni, valamint minőségi kapcsolatot építeni úgy egymással, mint a jó Istennel.

Az összerázó nap záró mozzanata a közös vacsora volt, amelyen folytatódott a közös beszélgetés, a nap eseményeinek megbeszélése, élmények, illetve tapasztalatok megosztása. Az este közös hálaadó imával ért véget.

Hálásak vagyunk, hogy az idén is sikerült immár hagyományossá vált programunkat hatodjára is megszervezni. Köszönjük a Magyar Állam Egyházi közösségi célú programok támogatásának, Románia Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak, hogy támogatták a kolozsvári ferences kollégisták tanulmányi és lelki napi programjának megvalósítását.

 

sajat: